A kereslet felszámolása a megoldás

Az orvvadászok által megölt afrikai elefántok száma 2011-ről 2017-re több mint a felére esett vissza — jelent meg a Nature Communicationsben. Ennek ellenére évente több ezer elefántot pusztítanak el.

2019. 05. 30. 17:19
A section of an estimated 105 tonnes of elephant tusks confiscated ivory from smugglers and poachers burns in flames at the Nairobi National Park near Nairobi, Kenya
Három éve 105 tonna, orvvadászoktól és csempészektől elkobzott elefántcsontot égettek el a Nairobi Nemzeti Parkban Fotó: REUTERS/Thomas Mukoya
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Délkelet-Ázsiában élők – és sokan mások – előszeretettel vásárolnak olyan állati termékeket, amelyeknek gyógyító és potencianövelő hatást tulajdonítanak. Az egyik célcsoport az afrikai elefánt, amelynek csontja, agyara különösen értékes. Az orvvadászok 2011-ben a kontinens elefántjainak tíz százalékát ölték meg. 2017-re azonban valami megváltozott: 53 afrikai helyszín elemzése alapján a kutatók arra jutottak, hogy az állatok négy százalékát, azaz mintegy 15 ezer elefántot pusztítottak el az orvvadászok. A York Egyetemen dolgozó Colin Beale, a tanulmány társszerzője a New Scientist lapnak azt mondta, jó hír, hogy az orvvadászat visszaesik, de ez nem elég.

Az elefántcsordák létszáma évente körülbelül öt százalékkal nőne, azaz az orvvadászat ellenére is gyarapodna a faj. De nem gyarapodik, mert a természetes tényezők – mint például az aszály és a ragadozók által megölt fiatal elefántok – miatt nagyobb a veszteség, ezért lassan fogyatkozik az állomány.

Három éve 105 tonna, orvvadászoktól és csempészektől elkobzott elefántcsontot égettek el a Nairobi Nemzeti Parkban
Fotó: REUTERS/Thomas Mukoya

Ofir Drori, az Eagle Network nevű szervezet aktivistája szerint az asztalnál született optimista adatok ellentétben állnak a rezervátumokban szerzett saját tapasztalataival. „Az illegális kereskedelmi hálózatok elleni mindennapos küzdelem alapján azt mondhatom, nem látjuk a csökkenés jeleit, éppen ellenkezőleg: az elefántcsont-kereskedelem folyamatos növekedését tapasztaljuk” – mondta a New Scientistnek a természetvédő.

Az orvvadászat terén nagyok a regionális különbségek. Nyugat- és Közép-Afrikában a legrosszabb a helyzet, míg Dél- és Kelet-Afrikában nagyobb biztonságban élnek az állatok. Botswanából, ahol nem gyakori a korrupció, elvétve érkezik hír orvvadászatról. Az elemzések alapján az erdőben élő elefántok kiszolgáltatottabbak, mint a szavannán élők, mert a fák között nehezebb észrevenni a vadorzókat, könnyebb az ölés és az agyarak begyűjtése.

Beale elemzése szerint a korrupció és a szegénység az orvvadászat melegágya. A hatékonyabb kormányzás és az emberek anyagi körülményeinek javítása több eredménnyel jár, mint a bűnüldözés javítása. Az igazi megoldás nem ez. „A délkelet-ázsiai kereslet felszámolása az egyetlen módja annak, hogy megállítsuk az orvvadászatot Afrikában” – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.