„A kisemberé a cech”

– Hazudnak, azt mondanak, amit csak akarnak! – mondja a vonal végén a francia sárga mellényesek egyik legismertebb arca, miután egy héten belül már a harmadik békés kormányellenes megmozdulást vezényelte le tegnap a normandiai Rouenban. A helyzet a nyugdíjreformmal kapcsolatos párizsi tervek szerdai bejelentése után is rendkívül feszült maradt Franciaországban, ma jelentős fennakadásokat várnak a vasúti közlekedésben, ahogyan várhatóan nyolc párizsi metróvonalon sem járnak a szerelvények.

2019. 12. 13. 5:55
France faces its eighth consecutive day of strikes
Párizsban azt követően sem csillapodtak a kedélyek, hogy a kormány kompromisszumot ajánlott Fotó: REUTERS/Eric Gaillard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A múltkor 15 ezren, ma tízezren vonultunk az utcán, és jövő kedden is itt leszünk. Egészen addig, amíg meg nem hátrál a kormány! – mondja a Magyar Nemzetnek telefonon François Boulo (képünkön).

A 110 ezres normandiai városban élő 32 éves ügyvéd – aki munka- és banki joggal foglalkozik – a „szabadidejében” szervez tüntetéseket, egy hét leforgása alatt immár a harmadikat, Emmanuel Macron elnök és kormánya reformpolitikája ellen tiltakozva. Az egy évvel ezelőtt szárba szökött, szociális követeléseket megfogalmazó sárgamellényes-mozgalom egyik legismertebb arcát könyvéről is ismerhetik a franciák: vékony, szemüveges fiatalember néz rájuk vissza a La ligne jaune (A sárga vonal) borítójáról a kirakatokból. – Úttorlaszokat hoztunk létre, a CGT szakszervezet aktivistáival közösen. A menetünket csendőrök biztosították, semmilyen erőszak nem volt Rouenban – mondja kérdésünkre Boulo a tegnapi megmozdulásról.

– A kormány az egyenlőségre és más effélékre hivatkozik, de valójában az EU várja el a francia reformokat, mert megszorításokat sürget. Márpedig a munkavállalót hátrányosan érinti, ha a jövőben a nyugdíjalapját a munkában töltött összes éve alapján számolják ki, ahhoz képest, hogy most csak azt a huszonöt esztendőt veszik figyelembe, amikor a legtöbbet vitte haza a borítékban. A legtöbben ugyanis az első munkaéveikben keveset keresnek – magyarázza a sárga mellényes aktivista, hozzátéve: a kormánynak és a biztosítóknak az az érdekük, hogy a dolgozók minél hosszabb ideig és minél több járulékot fizessenek be, de a végén a kisembernek kell állnia a cechet. Boulot abból indul ki: a franciák 70 százaléka ellenzi Macron és Édouard Philippe kormányfő politikáját, az elmúlt hónapokban a némiképp arcukat – és támogatóikat – vesztő sárga mellényeseknek pedig most addig kell ütniük a vasat, amíg meleg.

A francia államadósság a GDP közel száz százalékát teszi ki, a Brüsszelben megengedett csaknem kétszeresét. Philippe szerdán kompromisszumos csomagot jelentett be a jelenleg nem kevesebb mint 42-féle nyugdíjrendszer egységesítésére, de – mint ígérte – a reformokat „brutalitás nélkül” akarják végrehajtani.

– Nem lesznek sem győztesek, sem legyőzöttek – fogadkozott a miniszterelnök.

Párizsban azt követően sem csillapodtak a kedélyek, hogy a kormány kompromisszumot ajánlott
Fotó: REUTERS/Eric Gaillard

Ám a tiltakozások tovább folytatódnak, ma fennakadásokra számítanak országszerte a vasúti közlekedésben, ahogyan várhatóan nyolc párizsi metróvonalon sem járnak a szerelvények a munkabeszüntetések miatt. A kivételezett helyzetű közlekedési dolgozókat különösen hátrányosan érinti a takarékosságot szem előtt tartó nyugdíjreform: vannak több ezer eurós (egymillió forint feletti) nyugdíjjal visszavonult metrósok is.

Az előzetes elképzelések szerint az új nyugdíjrendszer az 1963 után születetteket érintette volna, de a kompromisszumos változat értelmében az új számítási mód az 1975 előtt születettekre végül nem vonatkozna, teljes egészében pedig a 2004-es születésűeket érintené elsőként. Laurent Berger szakszervezeti vezető állítja, a kormány határvonalat lépett át azzal, hogy 62-ről 64 évre emelte a nyugdíjjogosultsági időt, a CGT érdekképviseleti szervezet pedig a sztrájkok fokozására szólította fel a franciákat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.