A kiutasítottak fele távozik Németországból

Mély válságban van a német visszafordítási politika. Kudarcot vallott hazatoloncolások, az önkéntes alapú hazatéréshez fűzött eltúlzott várakozások, bonyolult struktúrák, illetve egy mérgezett és érzelemtől fűtött vitakultúra jellemzi – figyelmeztet a Német Külpolitikai Társaság kedden nyilvánosságra hozott jelentése. A Willkommenskultur már a múlté, negyedmillió ember él minden jogcím nélkül Németországban, az EU egészében pedig ­félmillióan kaptak határozatot arról, hogy haza kell térniük.

2020. 05. 27. 9:14
Migrants disembark at the port of Taranto after spending three nights onboard Ocean Viking ship
EUROPE-MIGRANTS/OCEAN VIKING Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban nincs könnyű dolga annak, aki úgy gondolja, hogy az elutasított menedékkérőknek szedniük kellene a sátorfájukat: ellenük szól a fősodratú médiában gerjesztett közhangulat. „Újra és újra vannak ilyesfajta történetek. Egy menekült Németországba érkezik, megtanulja a nyelvet, megveti a lábát, álláshoz jut vagy szakmát tanul, sikeres, beilleszkedik és aktívan részt vesz a helyi életben. A legjobbak a kilátásai arra, hogy maradhasson. De a végén kitoloncolják” – kesergett egy sort a Rhein-Neckar-Zeitung heidelbergi helyi lap egy 26 éves afgán fiatalember, Mostafa N. sorsán, akinek egyszer csak útilaput kötöttek a talpára a hatóságok. Német bűnügyi tévésorozatok a kiutasításra ítélteket felkutató rendőröket keményszívű, ­rossz embereknek, az őket rejtegető szociális munkásokat pedig jó lelkeknek mutatják be. A német migrációs politika kiutasítási gyakorlatának visszásságai eddig sem voltak ismeretlenek. Megesett, hogy az Afganisztánba tartó gépek csaknem üresen szálltak fel, mert a hatóságok nem lelték nyomát a kiutasított menedékkérőknek. Most azonban, amikor a németek épp azt emésztgetik, hogy kénytelenek Törökországból visszafogadni az Iszlám Állam dzsihadista szervezet német állampolgárságú aktivistáit, különösen kijózanítóan hat a Német Külpolitikai Társaság kedden nyilvánosságra hozott jelentése. „A német visszafordítási politika mély válságban van. Kudarcot vallott hazatoloncolások, az önkéntes alapú hazatéréshez fűzött eltúlzott várakozások, bonyolult struktúrák, illetve egy mérgezett és érzelemtől fűtött vitakultúra [jellemzi]” – olvasható a szövegben.

Fotó: Reuters

Németország a 2015-ös migrációs válság idején mintegy egymillió menedékkérőt fogadott be, Európában a legtöbbet, de a 2017-es Bundestag-választások idejére a Willkommenskultur fénye már megkopott. A kitoloncolások igénye különösen hangsúlyosan jelent meg a szövetségi belügyminisztériumot irányító bajor Keresztényszociális Unió politikájában. Ehhez képest a statisztikákból az derül ki: a 83 milliós országban negyedmillió ember él már minden jogcím nélkül, kétszer annyi, mint hét évvel ezelőtt. Csaknem harmaduk Észak-Rajna–Vesztfáliában várhatja vagy kapta meg a kiutasító határozatot; a legnépesebb tartomány iparvárosaiban, Duisburgban, Dortmundban, Essenben, Bochumban, Gelsenkirchenben különösen sok a migráns. De a jogerős kiutasítások közül minden másodiknak sikerül csak érvényt szerezni, főleg azért, mert nem találják az illetőt, vagy a szülőhazája nem fogadja vissza. Minden hetedik kiutasított afgán vagy iraki, és a 16 szövetségi tartomány felében ők alkotják a kiutasítottak legnagyobb származás szerinti csoportját is. De például Berlinből és a főváros körüli Brandenburgból a legnagyobb arányban oroszokat akarnak hazaküldeni.

Az EU statisztikai hivatala, az ­Eurostat adatsorából eközben az derül ki: a huszonhetek területén összesen félmillió ember kapott kézhez kiutasítási végzést, és 2016 óta folyamatosan egyre többen vannak. A legtöbben, 124 ezren Franciaországban élnek, hazánkban viszont nem jelentős, 3235 volt 2019-ben a kiutasításra ítélt külföldiek száma. Magyarországon 2015 óta folyamatosan csökken a számuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.