A KMKSZ elítéli a kárpátaljai magyarok folytatódó ukrán hatósági vegzálását

Elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) csütörtökön, hogy az ukrán hatóságok ismét nagy számban idéznek be kihallgatásra kárpátaljai magyarokat, hogy megfélemlítsék a közösséget a március 31-i ukrán elnökválasztás előtt.

Forrás: MTI2019. 03. 28. 13:40

Elítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) csütörtökön, hogy az ukrán hatóságok ismét nagy számban idéznek be kihallgatásra kárpátaljai magyarokat, hogy megfélemlítsék a közösséget a március 31-i ukrán elnökválasztás előtt.

Az MTI-hez is eljuttatott nyilatkozat szerint a KMKSZ „felháborítónak tartja és mélységesen elítéli az ukrán hatalmi szervek részéről indított újabb beidézési hullámot, amelynek célja – illeszkedve az elmúlt években tapasztalt vegzálások sorába – ismét a kárpátaljai magyar kisebbség megfélemlítése közvetlenül az elnökválasztások előtt.”

A magyar szervezet megdöbbentőnek nevezi, hogy az ukrán illetékesek a tiltakozásai és hivatalos beadványai ellenére nemcsak tétlenül nézik, ahogy a Mirotrovec (Béketeremtő) elnevezésű szélsőséges ukrán honlap etnikai alapon listázza a kárpátaljai magyarokat, visszaélve személyes adataikkal, hanem magára a honlapra hivatkozva kezdték meg beidézni, megfélemlíteni és üldözni a „halállistán” szereplő kárpátaljai magyarokat, feltételezett kettős állampolgárságuk miatt.

„Meggyőződésünk, hogy egy Európai Unióba tartó jogállamban megengedhetetlen az olyan szélsőséges nacionalista szervezetek és weboldalak működése, illetve tevékenységük büntetlenül hagyása, amelyek egy, az országban élő – ukrán állampolgárságú – etnikai kisebbség helyzetének megoldását emberek listázásában és szülőföldjükről való elüldözésében látják” – szögezte le a nyilatkozat.

A dokumentum szerint az ukrán államnak kötelessége garantálni a saját állampolgárai biztonságát. „Azonban sajnálatos módon az ellenkezőjét tapasztaljuk, hisz a magyarellenes cselekmények véghezvitelében immár nyíltan is szerepet vállalnak és asszisztálnak az államhatalom központi és területi végrehajtó szervei” – hangsúlyozta a KMKSZ, amely szerint elengedhetetlen a magyarellenes vegzálások azonnali leállítása és a vétkesek mielőbbi felelősségre vonása.

„Az ügy kapcsán tiltakozásunkat fejezzük ki, és a nemzetközi jogvédő szervekhez fordulunk” – zárult a KMKSZ nyilatkozata.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.