A kormánynak fontos a határmenti térségekben élők véleménye

Ömböly, 2020. szeptember 9., szerda (MTI) – A kormánynak fontos a határmenti térségekben élők véleménye – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ömbölyön.

Forrás: MTI2020. 09. 09. 18:02
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kontrát Károly a magyar-román határnál megtartott sajtótájékoztatón emlékeztetett, a kabinet képviseletében tárgyalásokat folytattak a garbolci, a zajtai, az ömbölyi és a dombegyházi kishatárforgalmi átkelővel rendelkező községek polgármestereivel, az egyeztetéseken pedig szóba került ezek valamilyen formában történő megnyitása is.

Fontos, hogy az út ne csak visszafelé vezessen a határról, hanem vezessen tovább Románia felé – tette hozzá az államtitkár.

Kontrát Károly tájékoztatása szerint az egyeztetéseken elhangzott, hogy a megjelent polgármesterek nagyon fontosnak tartják és támogatják a kabinet koronavírus ellen meghozott intézkedéseit.

Kontrát Károly
Fotó: MTI/Vajda János

Az érintett települések polgármestereinek kérését meghallgatva a magyar kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb határátkelők nyíljanak meg a magyar-román határszakaszon

– mondta a sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium polgári hírszerzésért felelős államtitkára.

Simon Miklós, a nyírbátori térség országgyűlési képviselője megerősítette, Ömbölyhöz hasonlóan a közeli Vállaj is zsáktelepülés volt, de ott 2003-ban sikerült megnyitni a határátkelőhelyet, a határnyitás pedig jótékony hatással volt a település gazdasági életére. Ezt szeretnénk ezeknél a községeknél is elérni – tette hozzá.

Tilki Attila, a vásárosnaményi térség kormánypárti országgyűlési képviselője arról szólt, a gazdasági mellett oktatási és egészségügyi szempontból is fontos a kapcsolat a járvány alatt a szomszédos, de már határon túli térségekkel.

Oravecz Nóra (Fidesz-KDNP), Orosháza alpolgármestere a tájékoztatón elmondta, Orosháza és Dombegyháza közötti útszakasz felújítását szeretnék megvalósítani annak érdekében, hogy a békési városból könnyebben és gyorsabban elérhetőbb legyen az ideiglenes dombegyházi határátkelő.

Garbolc és Szárazberek (Bercu) között 2013-ben, Zajta és Nagypeleske (Peles) között 2015-ben, Ömböly és Károlypuszta (Horea) között 2017-ben létesült közúti kapcsolat, ekkor vált lehetővé a határátlépés a magyar és román települések között. Az átkelőket a koronavírus-járvány kezdetéig szombatonként lehetett használni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.