A kormánypárt fölényesen nyert az indiai parlamenti választásokon

Narendra Modi miniszterelnök hindu nacionalista pártja, az Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt, BJP) nyerte nagy fölénnyel az indiai parlamenti választásokat, a pártnak 303 képviselője lesz az 542 fős törvényhozásban a pénteken közzétett végeredmény szerint.

Forrás: MTI2019. 05. 24. 19:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez volt a BJP történetének eddigi legnagyobb választási győzelme, nagy vereséget mért fő ellenfelére, az Indiai Nemzeti Kongresszusra (INC). A Rahul Gandhi vezette pártnak mindössze 52 képviselői helye lesz a parlament alsóházában a következő öt évben.

A választási eredmények szerint a hét fordulóban tartott maratoni voksolás után az eddigi legtöbb nő kerülhet be a törvényhozásba: az 542 képviselő közül 78 nő, ami rekordnak számít a világ legnagyobb demokráciájában, de még így is alatta marad a világátlagnak, amely szerint csaknem minden negyedik parlamenti képviselő nő.

India volt az egyik első ország, amelynek női miniszterelnöke volt, de több mint öt évtizeddel Indira Gandhi kormányra kerülése után a nők részvétele a politikában továbbra is alacsony.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.