A kormányzók lázadnak Jair Bolsonaro akarata ellen

Nem hajlandók végrehajtani az általa javasolt lazításokat, így érvényben maradnak a korlátozások.

Mártonffy Attila
2020. 05. 14. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több brazil szövetségi állam kormányzója is szembeszegült Jair Bolsonaro elnökkel (képünkön), és kijelentették, hogy nem hajlandók végrehajtani az általa javasolt lazításokat, így továbbra is érvényben maradnak a korlátozások a koronavírus-járvány miatt. Bolsonaro hétfőn adott ki rendeletet arról, hogy újra meg kell nyitni a szépségszalonokat, fodrászatokat és sport­akadémiákat, de az ország huszonhat államából kilenc, valamint a fővárosi kerület, Brazíliaváros kormányzója közölte, hogy nem hajlandók felvenni ezeket a szektorokat a nélkülözhetetlennek minősített iparágak listájára, így továbbra is zárva kell maradniuk. Mint jelezték, az elnök rendelete semmin nem változtat, ugyanis Brazíliában a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy nem szövetségi hatáskör a járványügyi intézkedések meghozatala, hanem erről az államok és önkormányzatok dönthetnek. Ibaneis ­Rocha fővárosi kormányzó tudatta, hogy az építőipar és az ipar újraindulhat, de a Bolsonaro által támogatott szektoroknak továbbra is zárva kell maradniuk. Csatlakozott hozzá Rui Costa, Bahia állam vezetője is.

Bolsonaro a járvány kitörése óta többször is elbagatellizálta a helyzet súlyosságát, volt, hogy aprócska influenzának nevezte az új koronavírus okozta Covid–19-betegséget, és következetesen azt hangoztatja, hogy a korlátozások romba döntik a gazdaságot, ami éhezéshez, káoszhoz és nyomorhoz fog vezetni. Brazíliában közel 180 ezer fertőzöttet regisztráltak, és több mint 12 ezren haltak már meg a járványban. Tegnap először lépte át a nyolcszázat a koronavírus-járvánnyal összefüggő halálesetek napi száma. Szakértők és felmérések szerint többek között ennek is tulajdonítható, hogy január óta tizenkét százalékponttal 43,4 százalékra nőtt a Jair Bolsonaro kormányzatát elutasítók aránya.

Azért pozitív fejlemény is megfigyelhető Brazíliában. A kormány a napokban több ezer katonát és rendőrt vezényelt Amazóniába az esőerdők védelmében, ugyanis az elmúlt időszakban felgyorsult az erdőirtás, azaz az illegális fakitermelés üteme. A The Independent című brit hírportál szerint az Amazonas vidékén 2020 első négy hónapjában 55 százalékkal nőtt az irtások mennyisége az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.