A koronavírus árnyékában is megtartják a haddzsot

Korábban a sajtó arról írt, hogy komolyan fontolóra vették a haddzs teljes lemondását idén.

2020. 06. 23. 12:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem marad el idén a július végén kezdődő mekkai nagy zarándoklat (haddzs), de a koronavírus-járvány miatt csak „nagyon korlátozottan”, a már egyébként is Szaúd-Arábiában élő hívők vehetnek majd részt rajta – közölték hétfő este a szaúdi hatóságok. A haddzs az iszlám öt pillére közül az egyik, melyet – ha csak teheti – minden muszlimnak teljesítenie kell egyszer életében. Tavaly több mint 2,5 millióan vettek részt a zarándoklaton, közülük majd kétmillióan külföldiek. Egyértelmű volt, hogy ilyen tömegben lehetetlen betartatni a megfelelő fizikai távolságtartást és más higiéniai szabályokat, ezért korábban már több muszlim többségű ország jelezte, 2020-ban nem engedélyezik polgáraiknak, hogy részt vegyenek a zarándoklaton.

Szaúd-Arábiában hétfőig több mint 161 ezren fertőződtek meg az új típusú koronavírustól, a betegség 1300 életet követelt. A fertőzés még most is rendkívül aktív, napi több ezer új esetet regisztrálnak. Mekka és Medina őrzőjeként a szaúdiak már a járvány kirobbanása után nem sokkal leállították a kis zarándoklatot (umra), az iszlám legszentebb helyeinek látogatását, de még a pénteki nagy imákat is betiltották. Májusban már enyhítettek a korlátozásokon, vasárnaptól pedig a harmadik szakaszába lépett az újraindítási ütemterv, melynek keretében újranyitottak a mecsetek is, de Mekka kapui továbbra is zárva maradtak. Szaúd-Arábia számára intő példa lehetett Irán esete, ahol a gyanú szerint a vírus elterjedésében – és aztán széthurcolásában a Közel-Keleten – nagy szerepet játszhatott, hogy nem függesztették fel időben a síita zarándokhelyek látogatását.

Korábban a sajtó arról írt, hogy komolyan fontolóra vették a haddzs teljes lemondását az idén. Szaúd-Arábia függetlenségének 1932-es kikiáltása óta erre még soha nem volt példa, még a 2012-es közel-keleti légúti koronavírus-járvány (MERS) idején sem. Sőt, még ennél egy jóval gyilkosabb kór, az I. világháború végén tízmilliók életét követelő spanyolnátha tombolásakor sem zárultak be Mekka kapui. Azért a történelem során néhányszor mégis sor került rá, szaúdi tudósok számításai szerint 630, a „legelső zarándoklat” óta politikai, egészségügyi vagy gazdasági okok miatt eddig legalább 40 alkalommal maradt el a haddzs, vagy vettek rajta részt csak nagyon kevesen. Fekete betűkkel írták be például az iszlám történelemkönyvébe, mikor a X. században az iszlám egy különleges ágát követő karmaták feldúlták Mekkát, kardélre hánytak több tízezer zarándokot és ellopták a Kába szentélyből a fekete követ.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.