A járvány miatt megszaporodtak az ázsiaiak ellen elkövetett támadások

Az Egyesült Államokban jelentősen megugrott a ázsiai bevándorlókkal szembeni támadások száma.

2021. 03. 12. 14:29
null
People wearing face masks walk on a street in Wuhan on January 10, 2021, the eve of the first anniversary of China confirming its first death from the Covid-19 coronavirus. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) Fotó: NICOLAS ASFOURI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Sohasem sírtam még ennyire – számolt be érzéseiről Maggie Cheng azzal a biztonsági felvétellel kapcsolatban, amely bemutatja, hogyan löki fel egy férfi az édesanyját New York egyik forgalmas városrészében. Az ötvenkét éves nő egy újságosbódénak esett, és csúnyán beverte a fejét, a homlokán keletkezett sebet tíz öltéssel tudták csak bevarrni.

– Még mindig sokkos állapotban van, de örülök neki, hogy ennyivel megúszta

– nyilatkozta a nő fia.

A San Franciscóban élő, thaiföldi származású Vicha Ratanapakdeenek sajnos nem volt ilyen szerencséje. A nyolcvannégy éves férfi belehalt a sérüléseibe azután, hogy egy fiatal férfi minden előjel nélkül a földre lökte.

Ratanapakdee családja szerint az esetet nem lehet egyszerűen az idős és kiszolgáltatott korosztály elleni támadások egyikeként értelmezni:

gyűlöletből elkövetett bűncselekmény történt, amely az ázsiai közösség ellen folyó, egyre súlyosbodó erőszak része.

Több mint egy év telt el azóta, hogy az Egyesült Államok törvényhozói megkongatták a vészharangot amiatt, hogy a koronavírus-járvány előidézheti az ázsiai származású amerikaiak elleni rasszista támadások szaporodását.

A félelmük beigazolódott: a Stop AAPI Hate nevű jogvédő szervezet, amely az ázsiai és csendes-óceáni származású amerikaiak elleni bűncselekmények nyomon követésével foglalkozik, 2020 márciusa óta több mint háromezer bejelentést kapott ázsiaiak elleni erőszakos bűntettekről, míg ez a szám az előző években száz körül járt.

A demokrata párti képviselők körében így mostanra érett meg a döntés, hogy törvényjavaslatot terjesszenek elő az ázsiaiak ellen gyűlöletből elkövetett bűncselekmények megfékezésére.

– Ideje szintet lépnünk, és biztosra mennünk, hogy minden lehetséges eszközt bevetünk a probléma megakadályozására

– jelentette ki Grace Meng ázsiai származású kongresszusi képviselő.

A törvény útmutatást nyújtana a tagállami és helyi rendvédelmi szerveknek, hogy saját rendszert hozhassanak létre a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények bejelentésére. A rendelettel továbbá létrejönne egy új osztály az igazságügyi minisztériumon belül, amely a világjárvány idején elkövetett rasszista bűncselekmények kivizsgálását kapná feladatul.

Egy márciusban végzett, rendőrségi adatokon alapuló felmérés szintén megerősítette, hogy tavaly jelentősen megugrott az Egyesült Államok nagyvárosaiban az ázsiaiak ellen elkövetett bűncselekmények száma.

A tizenhat nagyváros adatait összehasonlító kutatásból kiderül, hogy míg a gyűlöletből elkövetett bűncselekmények száma összességében hét százalékot csökkent 2020-ban az előző évhez képest, százötven százalékkal nőtt azoknak a bűntetteknek a száma, amelyek kifejezetten ázsiaiakat vettek célba.

Az elemzés szerint az általános csökkenés annak tulajdonítható, hogy visszaesett az interakciók száma a nyilvános helyeken, beleértve a tömegközlekedést, az iskolákat és az imaházakat, miközben az ázsiaiak elleni rasszista támadások számának növekedésében az a tény játszhatott közre, hogy a koronavírus Kínából származik.

New Yorkban 2019-ben mindössze három esetet jelentettek ázsiaiak elleni bűntettből, míg 2020-ban ez a szám már huszonnyolc volt. Los Angelesben hétről tizenötre, Bostonban pedig hatról tizennégyre emelkedett az ilyen esetek száma egy év alatt – tájékoztat a felmérés.

– Több különböző tényező játszhatott szerepet ebben a problémában, a lényeg viszont az, hogy növekszik azoknak az ázsiaiaknak a száma, akik nem érzik magukat biztonságban az Egyesült Államokban

– nyilatkozta Karthick Ramakrishnan politológus az NBC News híroldalnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.