A koronavírus már előzi a SARS-járványt

Hatezer felé emelkedett a Kínából indult koronavírusos fertőzések a száma, ezzel a betegség felülmúlja a 2002-ben indult SARS-járványt. Egyre több az áldozat is, az aggasztó statisztikákat látva számos ország evakuálja állampolgárait a betegség epicentrumából, Vuhanból és a Hupej tartományból. Közben a kínaiakat egyre jobban sérti a betegség körül kialakult pánik.

Buzna Viktor
2020. 01. 29. 18:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Látod, ez a nagy előnye a szocializmusnak. Itt senki sem aggódik feleslegesen – ezekkel a szavakkal ütötte el a koronavírus terjedésére irányuló kérdéseinket egy pekingi forrásunk. A harmincas éveiben járó, állami nagyvállalatnál dolgozó jogász egyike azon kínaiaknak, akik torkig vannak a nyugati média pánikkeltésével. A pekingi kormány ugyanis mindent megtesz azért, hogy kézben tartsa az eseményeket, és ezt minden létező csatornán sulykolja az emberekbe. A kínaiak büszkeségét pedig sérti, hogy a világ a 2003-as SARS-járvánnyal von párhuzamot, hiszen azóta országuk rengeteget fejlődött. Ahogyan érzékenyen érinti őket az is, hogy sokan hibáztatják őket étkezési szokásaik miatt, mondván, a kínaiak még az élő denevért is megeszik.

– A CNN, a BBC és az összes nagynevű nyugati média ugyanazt írja. Nem is értem, hogy miért nem kérdeznek meg pekingieket a helyzetről? – tette hozzá. Interjúalanyunk elmondása szerint a fővárosban a jövő héten valószínűleg újra nyitnak a munkahelyek és az iskolák, vagyis minden folytatódik ott, ahol a kínai holdújév elején abbamaradt. A legnagyobb, kéthetes szabadsággal járó ünnep a múlt hét szombaton kezdődött az ázsiai országban, napokkal azelőtt, hogy egyre többen betegedtek meg a közép-kínai Vuhan városából indult vírussal. Ilyenkor a nagyvárosokban dolgozó tömegek egyszerre indulnak haza családjukhoz, ami jelentősen felgyorsította volna a betegség terjedését. A kormány ezért több városban korlátozta az utazást, közöttük Pekingben is. – Ettől függetlenül minden ugyanúgy történik, ahogyan ilyenkor szokott. Az emberek együtt vannak a családjukkal, ünnepelnek és várják, hogy lecsengjen az ügy – tette hozzá forrásunk.

A nemzetközi közvélemény ugyanakkor nem osztja kínai interjúalanyunk optimizmusát. Az Egyesült Államok és Japán elsőként evakuálta állampolgárait a betegség epicentrumának számító Vuhanból. Az amerikai külügyminisztérium tájékoztatása szerint 240 amerikai hagyta el a várost szerdán kora reggel, a repülőgépet az amerikai kormány bérelte, hogy elhozza diplomatáit a vuhani amerikai konzulátusról, továbbá más amerikai állampolgárokat is hazaszállítson. A charterjárat egy alaszkai állomáson szállt le tankolni, ekkor védőruhába öltözött emberek mentek a fedélzetre. A gép innen folytatja útját egy kaliforniai katonai támaszpontra.

Szerdán megérkezett Tokióba a Vuhanból evakuált japán állampolgárok első csoportja. Kétszázhat embert menekítettek ki, közülük négy tüneteket produkált, ezért vizsgálják, hogy a gép többi utasa megfertőződött-e. Nagy-Britannia is szervezi az evakuálást, és előre bejelentette, hogy a hazatérő állampolgárokat 14 napra karanténba zárja. Ma este még zajlottak a mentőakció előkészületei a német, a francia és a portugál kormányban is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel kapcsolatban ma elmondta, mindhárom országgal felvették a kapcsolatot, hogy a Hupej tartományban élő nyolc magyar állampolgárt biztonságban hazajuttassák.

Vannak drasztikusabb nemzetközi reakciók is. Ausztrália és Új-Zéland a Karácsony-szigeten fog karantént felállítani, hogy a fertőzött tartományból kimentett állampolgáraikat kéthetes megfigyelés alatt tartsák. Dél-Koreában és Malajziában pedig a lakosság annyira tart a kínaiakkal való érintkezéstől, hogy százezrek követelik a kelet-ázsiai országból érkező turizmus felfüggesztését. A Dél-Koreában indult, a kínai turisták kitiltását célzó petíciót 578 ezren írták alá, Malajziában is több mint négyszázezeren – eddig mindkét országban 4-4 beteget regisztráltak. Több légitársaság, a British Airways, a Lufthansa is felfüggesztette valamennyi kínai járatát.

Bár a vírus külföldön lassabban terjed, a kínai statisztikák adnak okot az aggodalomra. Ma 6000-re nőtt a regisztrált megbetegedések száma, mintegy 132 ember halt meg eddig a betegségben. Hszi Csin-ping kínai elnök ezért nagyobb arányú mozgósításokról beszélt, a Központi Katonai Bizottság elnökeként hangsúlyozta: a hadseregnek, az egészségügyi dolgozóknak és a kutatóknak mind aktívan ki kell venniük a részüket a járvány terjedése elleni küzdelemből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.