A koronavírus miatt növekszik az illegális migráció Tunéziából

Az Olaszországba irányuló illegális bevándorlás megfékezéséről tárgyalt hétfőn Tuniszban Luigi Di Maio olasz külügyminiszter és Luciana Lamorgese belügyminiszter Kaisz Szaíd tunéziai elnökkel és Hisem Mesisi ügyvivő kormányfővel. A találkozón részt vett Várhelyi Olivér és Ylva Johansson, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért, illetve belügyekért felelős tagja is.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 16:45
null
Több száz menedékkérőt szállíthattak partra a tunéziai férfiak Fotó: - Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország az elutasított menedékkérők visszaszállításának felgyorsítását követeli az Európai Uniótól. Lamorgese szombati sajtótájékoztatóján nehezményezte, hogy több mint megkétszereződött tavaly a Földközi-tengeren keresztül érkező illegális bevándorlók száma Olaszországban. A főleg Líbiából és Tunéziából útra kelő migránsok száma különösen júliusban ugrott meg, miközben a szicíliai és lampedusai befogadóközpontok reménytelenül túlzsúfoltak. A brüsszeli testület tájékoztatása szerint a találkozó célja az EU–Tunézia partneri viszony megerősítése, a politikai és gazdasági kapcsolatok, valamint a migrációs kérdésekben történő együttműködés megvitatása.

„A koronavírus-járvány súlyosbítja azokat a kihívásokat, amelyekkel Tunézia kénytelen szembenézni, ez magában foglalja a veszélyes földközi-tengeri átkelésre vállalkozók nagy számát. Elkötelezettek vagyunk az Európai Unió és Tunézia együttműködése iránt, amely szabályozott migrációt hirdet, jogszerű lehetőségeket az Európába vágyó tunéziaiaknak, valamint együttműködést a visszaszállítások terén. Mindez segíthet nekünk a migrációt szabályozott mederben tartani. Az EU-n kívüli országokkal fenntartott stratégiai partnerségek kulcselemét fogják képezni az új bevándorlási és menekültügyi paktumnak” – hangsúlyozta Johansson.

Várhelyi Olivér hozzátette, hogy Tunézia az EU egyik kulcsfontosságú partnere. Mint mondta, az EU elkötelezett az észak-afrikai ország prosperitása és stabilitása mellett, és kész fejleszteni a partneri kapcsolatokat a felek kölcsönös előnyére. A szomszédságpolitikai és bővítési biztos kijelentette, hogy az EU segíti Tunéziát a koronavírussal szembeni harcában, jelentős összeggel segítve az országot a rendes évi háromszázmillió eurós bilaterális támogatáson felül. Mindemellett hangsúlyozta, hogy a strukturális reformok elengedhetetlenek lesznek a gazdasági fellendüléshez.

– Tunéziai partnereinkkel megvitatjuk azt is, miként tudjuk megerősíteni fellépésünket az illegális migrációval szemben” – tette hozzá Várhelyi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.