A középkori diplomások „közösségi hálóját” készítették el svájci és német tudósok

Mintegy 60 ezer középkori diplomás életútjából készített adatbázist egy német és svájci kutatócsoport, feltérképezve a korabeli tanult emberek kapcsolati hálóját is.

Forrás: MTI2019. 07. 17. 15:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint tíz éve gyűjti és digitalizálja a Berni Egyetem és a német giesseni Justus Liebig Egyetem kutatócsoportja a középkor tanult embereinek életútadatait.

A Német Akadémiai Adattár (Repertorium Academicum Germanicum, RAG) elnevezésű projekt nemcsak az egyes diplomásokat vizsgálta, hanem az egész értelmiségi társadalmat feltérképezte – idézte a Berni Egyetem keddi közleménye Rainer Schwingest, a munka svájci vezetőjét.

Ezzel – mintha a LinkedIn szakmai közösségi portál középkori előképét dolgozták volna ki – azonnal láthatóvá vált a személyes kapcsolatok egész hálózata, ami akkoriban ugyanúgy meghatározta a karrierlehetőségeket, mint ma, és olyan meghatározó személyiségekre is hatással volt, mint Erasmus vagy Luther Márton.

A projekt részeként elkészült nyilvános online adatbank megmutatja, hogy ki melyik egyetemre járt, utazásai során kivel találkozott, honnan kaphatott inspirációt.

A kutatók azt a nagyjából 60 ezer embert követték életútjukon, akik 1250 és 1550 között valamelyik európai egyetemen diplomát szerzetek.

Az adatbankban a felhasználó a diplomásokat származási helyük, szakirányuk vagy egyetemeik alapján is csoportosíthatja, utazásaikat térképen ábrázolhatja, kapcsolati hálójukat is megjelenítheti – olvasható a közleményben.

Az adatbank a mai Svájc területén élő fiatal férfiak – köztük Kálvin János – életútját is felöleli, ők ugyan nagyrészt más országokban tanultak, hiszen az első svájci egyetem 1460-ban létesült Bázelben. Nőket nem vehettek fel az egyetemek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.