A középteszteken is sikeres a kínai vakcina

A kínai fejlesztések közül négynek a klinikai tesztelése már a harmadik és a végső fázisba lépett.

Mártonffy Attila
2020. 11. 18. 16:19
China's Sinovac Ramps Up Production Of Potential COVID-19 Vaccine
A Sinovac Biotech oltóanyagának a tesztelése is a harmadik fázisban, az emberi tesztelésnél jár. Fotó: Kevin Frayer Forrás: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19 ellen fejlesztett kínai vakcina a középteszteken is sikeresnek bizonyult – állítják kínai kutatók. A számos fejlesztés közül a Sinovac Biotech gyógyszergyár ellenszere gyors immunválaszt váltott ki, amikor mintegy hétszáz alanynál kipróbálták. Az amerikai, a német és az orosz tesztek valamivel előrébb tartanak: a vakcinák utolsó stádiumban lévő tesztjei több mint 90 százalékos hatékonyságot mutattak több tízezer emberen való kipróbálás után – írja a BBC.

Mint a világ több országa, Kína is versenyben áll a koronavírus gerjesztette világjárvány elleni oltóanyag kifejlesztésében. A kínai fejlesztések közül négynek a klinikai tesztelése már a harmadik és a végső fázisba lépett, köztük szerepel a Sinovac Biotech ellenszere is. Mindazonáltal a The Lancet című orvostudományi folyóiratban publikált eredmények még csak a tesztelés első és második fázisára vonatkoznak. A legutóbbi jelentés szerint a Sinovac CoronaVac nevű anyaga gyors immunválaszt váltott ki, ugyanakkor az áprilisban és májusban kiadott tanulmány nem írt a vakcina sikeres százalékarányáról. A tanulmány szerzői akkoriban arról tájékoztattak, hogy az első és a második tesztfázis összesen ezer alanyánál arra az eredményre jutottak, hogy a vakcina válságkezelésre alkalmas. Azóta semmi hír a harmadik fázis eredményeiről.

A Sinovac Biotech oltóanyagának vizsgálata is a harmadik fázisban, az emberi tesztelésnél jár
Fotó: Getty Images/Kevin Frayer

A négy kínai vakcina utolsó fázisban lévő tesztelését egyébként Pakisztánban, Szaúd-Arábiában, Oroszországban, Indonéziában és Brazíliában végzik, hivatalos közlések szerint november elején közel hatvanezer alanynak adták be.

A múlt héten rövid időre leállították a Sinovac Biotech vakcinájának brazíliai tesztjét egy önkéntes alany halála miatt, ám miután kiderült, hogy az esetnek semmi köze sincs az ellenanyaghoz, a próba tovább folytatódott.

A négy kínai vakcina közül legalább háromnak a próbáját több helyen felajánlották az ápolószemélyzetnek egy válságkezelési program keretében, és egynek a használatát a kínai hadsereg júniusban jóvá is hagyta.

Közben a Pfizer és a BioNTech bejelentette, hogy oltóanyagaik az utolsó fázisban lévő elemzések szerint 95 százalékos hatásosságúak, és nem jelentenek biztonsági kockázatot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.