A Kreml nyilatkozott Lukasenka által felajánlásáról

2019. 09. 26. 22:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donyec-medencei rendezéshez Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök által felajánlott békefenntartók kérdésében a konfliktusban érintett feleknek, azaz Kijevnek és a függetlenségüket önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai „köztársaságoknak” kell megállapodniuk – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak csütörtökön Moszkvában.

Lukasenka az ukrán médiának nyilatkozva a nap folyamán korábban azt mondta, hogy Fehéroroszország kész békefenntartókat küldeni a Donyec-medencébe a – szakadárok által ellenőrzött – 400 kilométeres ukrán-orosz határszakasz ellenőrzésére, amennyiben erről megállapodik Ukrajna és Oroszország.

„Ez egy új javaslat. Kétségtelenül elsősorban azt kell megérteni, hogy a konfliktus részesei hogyan viszonyulnak a javaslathoz” – mondta Peszkov.

Hozzátette, hogy a konfliktus rendezéséről megkötött minszki megállapodásokban nincs szó békefenntartóktól. Nyilatkozatával a szóvivő mintegy megerősítette, hogy Oroszország továbbra sem tekinti magát a konfliktus részesének.

Az ENSZ-békefenntartóknak a Donyec-medencébe vezénylését először az ukrán fél javasolta. Csakhogy amíg Kijevben azt szeretnék, hogy a kéksisakosok az orosz-ukrán határt vonják ellenőrzésük alá, addig Moszkva azt szorgalmazza, hogy a világszervezet katonáit az ukrán kormányhadsereget és a szakadár erőket elválasztó demarkációs vonalra vezényeljék a tűzszünet és a fegyvertelen EBESZ-ellenőrök biztonságának biztosítására.

A fehérorosz vezető, aki korábban többször is jelezte, hogy Minszk Moszkva és Kijev beleegyezése esetén kész lenne részt vállalni a konfliktusrendezésében, csütörtökön az ukrán sajtónak nyilatkozva azt hangoztatta, hogy az „egységes és oszthatatlan” Ukrajna híve. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget hovatartozásának kérdése „véglegesen lezárult”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.