„A kubai kormány is felelős a tüntetésekért”

Havannában a kormány elleni megmozdulásokon eddig több mint ötezer embert vettek őrizetbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 07. 15. 11:33
null
A man is arrested during a demonstration against the government of Cuban President Miguel Diaz-Canel in Havana, on July 11, 2021. - Thousands of Cubans took part in rare protests Sunday against the communist government, marching through a town chanting "Down with the dictatorship" and "We want liberty." (Photo by YAMIL LAGE / AFP) Fotó: YAMIL LAGE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány által elkövetett hibák is szerepet játszhattak a Kubában kitört tüntetésekben – ismerte el szerda esti beszédében az ország elnöke, Miguel Díaz-Canel, aki a múlt hétvégén kitört tüntetéssorozattal kapcsolatban először beszélt Havanna felelősségéről.

– Le kell vonnunk a tanulságot a történtekből, górcső alá kell vennünk a problémáinkat annak érdekében, hogy legyőzzük őket, és elkerüljük azt, hogy megismétlődjenek

– szögezte le Díaz-Canel, aki egyúttal arra szólította fel a kubaiakat, ne engedjék, hogy a demonstrációk erőszakba fulladjanak.

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy az elnök korábban még arra kérte híveit, vonuljanak az utcára és szálljanak szembe a tiltakozókkal.

Demonstrálók Havannában Fotó: Yamil Lage/AFP

Korábbi televíziós beszédében Díaz-Canel az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a zavargásokért. A tüntetések a múlt hétvégén kezdődtek, és a hét elején is több ezren tértek vissza az utcákra, hogy tiltakozzanak a nehéz gazdasági helyzet és általánosságban véve is a „diktatórikus” vezetés, illetve a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások ellen. Míg egyesek az oltási kampány felgyorsítását sürgetik, mások politikai változásokat akarnak az immár több mint hat évtizede kommunista irányítás alatt lévő országban.

A tüntetők azt is szeretnék elérni, hogy eltöröljék a beviteli korlátozásokat azokra az alapvető cikkekre, amelyekből súlyos hiány alakult ki az országban. A kormány szerdán bejelentette, ideiglenesen feloldja az utazók által bevihető élelmiszerek és gyógyszerek mennyiségére vonatkozó korlátozásokat.

Több mint ötezer embert őrizetbe vettek a hatóságok a kubai kormányellenes megmozdulásokon az utóbbi három napban

– derült ki a 14ymedio helyi hírportál friss jelentéséből.

A civil szervezetek és más források beszámolói alapján összeállított helyzetértékelés szerint az előállítottak között körülbelül százhúsz aktivista és újságíró van. Azt írták, a biztonsági erők egyes esetekben brutális módszereket alkalmaztak. Sajtóhírek szerint egy tüntető életét vesztette hétfőn Havannában, azt azonban nem tudni, hogy pontosan milyen körülmények között.

A kormány szerdán bejelentette: ideiglenesen feloldja az utazók által bevihető élelmiszerek és gyógyszerek mennyiségére vonatkozó korlátozásokat. Elemzők szerint ezzel a hatóságok engedni kívánnak a tiltakozók egyik követelésének, miszerint el kell törölni a vámkorlátozásokat azon alapvető cikkekre, amelyekből súlyos hiány alakult ki az országban.

Manuel Marrero miniszterelnök arról számolt be, hogy az intézkedés jövő hétfőtől lesz hatályban egészen év végéig, de nem említette, hogy ennek bármi köze lenne a tüntetésekhez.

Yoani Sánchez, a 14ymedio tulajdonosa ugyanakkor kiemelte:

– Nem akarunk morzsákat, szabadságot akarunk, méghozzá most rögtön. Az utcákon nyilvánvalóvá vált, hogy nem félünk.

Vasárnap több kubai városban is demonstráltak a kormány ellen. A tüntetések később összecsapásokba torkolltak, miután Miguel Díaz-Canel kubai elnök felszólította híveit: vonuljanak utcára, és szálljanak szembe a tiltakozókkal. Havannában a biztonsági erők lecsaptak a békés megmozdulásokra, ami miatt erőszakos összetűzések törtek ki, majd többeket letartóztattak.

Hasonló nagyságú tüntetésekre már több mint huszonöt éve nem volt példa a karibi szigetországban. Televíziós beszédében a kubai elnök az Egyesült Államokat és a Kubát sújtó gazdasági szankciókat tette felelőssé a történtekért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.