A lázadók és dzsihadisták kivonultak egy szíriai övezetből

A szíriai kormányerők előrenyomulásával kivonultak a lázadók és a dzsihadisták kedden az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány egyik kulcsfontosságú övezetéből – közölte egy civil szervezet.

Forrás: MTI2019. 08. 20. 15:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dzsihadista fegyveresek és a felkelők elhagyták Hán Sejkún városát, valamint a szomszédos észak-szíriai Hama tartományban fekvő közeli területeket – közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű emigráns csoport, amelynek az aktivistái a helyszínen követik a szíriai háború fejleményeit.

A kivonulás jelentős eredmény Bassár el-Aszad elnök rendszere számára, amely áprilisban indított offenzívát Idlíb, a lázadók utolsó erőssége ellen – mutatott rá a Reuters brit hírügynökség.

A lázadók kivonulásával az Aszadhoz hű erők gyűrűjébe került egy török megfigyelőállás a Hán Sejkúntól tíz kilométernyire fekvő Morek városában – közölte Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója.

A szövetséges orosz erők támogatásával a szíriai rendszer hónapok óta fokozza az eddig lázadó kézen lévő, Idlíb és Hama, Aleppó és Latakija tartományban található szomszédos területek elleni légi és tüzérségi támadásokat. Vasárnap a kormányerők elfoglalták a stratégiai fontosságú Hán Sejkún északi negyedeit.

Az idlíbi lázadókat támogató Törökország a tavaly Oroszországgal, Damaszkusz szövetségesével megkötött megállapodás értelmében jelen van a térségben, hogy elkerüljenek egy nagyszabású offenzívát. A megállapodás demilitarizált övezet létrehozását írta elő a szíriai rendszer kezén lévő, illetve a lázadók és a dzsihadisták ellenőrizte területek között, és lehetővé tette Törökország számára megfigyelő posztok felállítását Idlíb tartományban.

Hétfőn tovább nőtt a feszültség a szíriai rendszer és Törökország között, miután egy katonai járműoszlop érkezett Hán Sejkún elővárosába. Damaszkusz azzal vádolta meg Ankarát, hogy lőszerrel megrakott járműveket küldött a lázadók és a dzsihadisták megsegítésére. Az OSDH szerint az orosz és a szíriai légierő csapást mért a konvojra, három ember meghalt. Az al-Vatan című kormánypárti szíriai napilap keddi számában azt írta, hogy a támadást célpontja a konvojt vezető jármű volt. „Világos figyelmeztetés volt a terroristák újjáélesztésére irányuló török kísérletekkel szemben” – írta a lap. Törökország határozottan elítélte a támadást.

Nyolc évnyi háború után Idlíb részben még mindig kisiklott a kormányerők keze közül. Egy részét az egykor az al-Kaidához tartozó Hajat Tahrír es-Sám dzsihadista csoport ellenőrzi, és több lázadó csoport is jelen van a térségben.

A Hajat Tahrír es-Sam ugyanakkor kedden bejelentette, hogy továbbra is a lázadók kezén van Hán Sejkún egy része, és több, Hama tartománybeli övezet.

Az OSHD szerint Hán Sejkúnban mintegy egymillió ember él, közülük 700 ezer belső menekült.

Hán Sejkún 2014 óta van lázadó kézen. 2017. április 4-én a város szaringáztámadás célpontja volt, amelynek 89 halálos áldozata volt. A ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szerint a támadást a szíriai rendszer követte el, Damaszkusz azonban tagadja, hogy ilyen fegyvere lenne.

A térségben több százezer, más harci övezetekből érkezett belső menekült él, ami miatt az ENSZ attól tart, hogy humanitárius katasztrófa történik, ha folytatódnak a harcok.

Az OSDH adatai szerint több mint 860 polgári személy halt meg a szíriai és orosz légitámadásokban április vége óta. A 2011 márciusában kezdődött szíriai konfliktusnak mostanáig több mint 370 ezer halottja van.

Kína különmegbízottja arra figyelmeztetett kedden, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet erői újraéledhetnek a térségben, és előrehaladást szorgalmazott az Aszad-kormány és az ellenzék között. „Az a veszély fenyeget jelenleg, hogy újjáélednek az olyan terrorszervezetek, mint az IÁ, látunk erre utaló jeleket (...). A terrorizmus elleni harcot végig kell vinni – mondta Hszie Hsziao-jen újságíróknak, miután Genfben tárgyalt Geir Pedersennel, az ENSZ szíriai különmegbízottjával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.