Donald Trump: A legfelsőbb bíróság valójában cserbenhagyott minket

A bírói testület nem akarja firtatni Joe Biden győzelmét, a Fehér Ház szerint egyszerűen csak kitértek a válasz elől.

Magyar Nemzet
2020. 12. 12. 10:51
TRUMP, Donald
Washington, 2020. november 4. Donald Trump demokrata párti amerikai elnök beszél a washingtoni Fehér Ház Keleti termében az amerikai elnök-, valamint képviselõházi és részleges szenátusi választások után, 2020. november 4-én hajnalban. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Chris Kleponis Fotó: Chris Kleponis
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai legfelsőbb bíróság elutasította pénteken Texas állam keresetét, amellyel Joe Biden demokrata párti jelölt győzelmét akarta érvényteleníteni a november 3-i elnökválasztáson négy tagállamban.

Texas azzal érvelt, hogy Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban tömeges csalást követtek el,

ezért a legfelsőbb bíróságnak érvénytelenítenie kell a négy állam által delegált 62 elektor szavazatát, ami megfordíthatja az eredményt.

A beadványhoz több állam igazságügyi minisztere és a washingtoni kongresszus számos republikánus párti tagja is csatlakozott. Donald Trump elnök is bejelentette csütörtökön, hogy felperesként csatlakozik a texasi keresethez.

A legfelsőbb bíróság érvelése szerint ugyanakkor Texasnak nincs kereshetőségi joga az ügyben, mert nem tudta jogilag megalapozni ahhoz fűződő érdekét, hogy egy másik tagállamban miként folytatják le a választást.

A döntést megelőzően Michigan, Georgia, Pennsylvania és Wisconsin államokban – amelyekben Joe Biden győzött – a törvényszéktől a kereset elutasítását kérte, amely szerintük nélkülöz minden alapot. A Fox News ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet:

a mostani végzés nem zár le semmilyen más folyamatban lévő vagy jövőbeli fellebbezést a legfelsőbb bíróságon, az idő azonban vészesen fogy.

A testület két bírája, Samuel Alito és Clarence Thomas egyébként azt nyilatkozták, hogy meghallgatták volna az ügyet.

Pillanatokkal a bíróság döntése után Donald Trump hivatalban lévő elnök megosztott a Twitteren egy újabb kampányvideót, amely megkérdőjelezi a választások hitelességét.

Rudy Giuliani, Trump elnök ügyvédje a Fox News péntek esti Hannity című műsorában elmondta: az elnök jogi csapata továbbra sem tekinti befejezettnek a munkáját, és tovább harcolnak a választási csalások bebizonyításáért.

A hírügynökségek értékelése szerint a legfelsőbb bíróság ítélete pontot tesz azoknak az egyelőre sikertelen igazságügyi lépéseknek a végére, amelyeket Trump választási kampánystábja folytatott, az elnökválasztás eredményének megfordításáért.

Trump pénteken éjfélkor azt írta a Twitteren:

A legfelsőbb bíróság valójában cserbenhagyott minket. Nincs bölcsesség, nincs bátorság!

A hivatalban lévő elnök üzenetében felpanaszolta, hogy a bíróság „villámgyorsan” elutasította az ügyet, annak ellenére, hogy ő több szavazatot nyert, mint bármely más korábbi elnök. Végül kijelentette:

Ez egy meghamisított választás, küzdjünk tovább!

Kayleigh McEnany fehér házi szóvivő azt mondta: nem lehet másképpen értékelni a történteket, mint hogy a bíróság „kitért” a válasz elől – Kitértek, az eljárásrend mögé bújtak, és nem voltak hajlandók felhasználni tekintélyüket az alkotmány érvényesítésére – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.