A legtöbb német nem tartja alkalmasnak a CDU elnökét a kancellári posztra

A németek többsége nem hiszi egy frissen közölt felmérés szerint, hogy a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Annegret Kram-Karrenbauer alkalmas a kancellári tisztségre.

Forrás: MTI2019. 10. 05. 11:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Insa közvélemény-kutató intézetnek a Bild című újság számára készített, a tömeglap szombati számában ismertetett felmérése szerint 63 százalék vélekedett így. A pártelnököt 11 százalék találja alkalmasnak a kormányfői posztra.

A CDU és bajorországi testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szavazói is kételkednek a védelmi miniszteri tisztséget is betöltő politikus kancellári alkalmasságában. Az uniópártok támogatóinak 56 százaléka nyilatkozott így, és mindössze 20 százalékuk tartja megfelelőnek a feladatra. A két konzervatív párt – amely a szociáldemokratákkal alkot nagykoalíciót szövetségi szinten – várhatóan egy év múlva nevezi meg jelöltjét a kormányfői tisztségre a 2021-es szövetségi parlamenti választásokon.

Angela Merkel kancellár már korábban bejelentette, hogy a két év múlva esedékes választások után visszavonul. A pártelnöki tisztségért a CDU tavalyi tisztújító kongresszusán már nem is szállt versenybe, helyére választották meg Annegret Kramp-Karrenbauert, aki előtte a párt főtitkára és Saar-vidék tartomány miniszterelnöke volt.

Az Insa 2058 ember megkérdezésével végezte el reprezentatív felmérését.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.