A libanoni elnök párbeszédet sürgetett az utcai tiltakozókkal

Michel Aun libanoni államfő csütörtökön ismételten „párbeszédet” sürgetett az utcai tiltakozókkal anélkül, hogy bármiféle konkrét javaslatot tett volna ennek mikéntjére.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 7:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A függetlenség 76-ik évfordulójának előestéjén Aun televíziós beszédében jelentette ki, hogy a „párbeszéd” jelentheti az egyetlen helyes utat a válság rendezése felé. Hogy ez miként lehetséges, arra nem vetett fel kézzelfogható ötletet.

Leszögezte, hogy mielőbb meg kellene alakulnia egy új kormánynak, amelynek azonnal hozzá kellene fognia a munkához. A kormányalakítás elhúzódásának okát az államfő a „libanoni politikát uraló ellentmondásokban” látja. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy körültekintően kell ez ügyben eljárni, mert csökkenteni kell a kockázatokat.

Szerinte olyan kormánynak kellene felállnia, amely a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi az „utca” igényeit és törekvéseit, s amelyben a tiltakozók mozgalmának a képviselői is helyet kapnak.

A három nagy libanoni párt konszenzussal a múlt héten Mohammad Szafadi korábbi pénzügyminisztert jelölte miniszterelnöknek, de ő szombat este váratlanul visszalépett a jelöltségtől. Ezt azzal indokolta, hogy „nehéz lenne minden párt által támogatott, összhangban kormányzó kabinetet alakítania”. Kifejezte abbéli reményét, hogy Szaad Haríri leköszönő miniszterelnök kap újra kormányalakítási megbízást.

A libanoni parlament kedden ismét kísérletet tett arra, hogy a kormányellenes tüntetések október 17-i kezdete óta először ülést tartson, de ezt bizonytalan időre megint elhalasztották. Sok képviselő ismét nem tudott bejutni a parlament épületébe a tüntetők miatt – mint ahogyan egy héttel korábban sem -, következésképpen a törvényhozás határozatképtelen volt – közölték hivatalosan.

A demonstrálókon kívül a biztonsági erők is nagy számban voltak jelen kedden a parlament környékén. A rohamrendőrség több helyen összecsapott a tüntetőkkel.

A korrupció és a megszorítások miatt vannak október közepe óta demonstrációk Libanonban. Haríri október 29-én nyújtotta be lemondását a teljes politikai osztály távozását, a parlament feloszlatását és előre hozott választások megtartását követelő tüntetők nyomására. Michel Aun államfő ezt elfogadta, de arra kérte a kormányt, hogy az új kabinet megalakulásáig intézze a folyamatban lévő ügyeket. A demonstrálók szerint azonban a kormány lemondása és a parlament feloszlatása után a törvényhozás alkotmányellenesen ülésezne, ezért akadályozzák a képviselőket abban, hogy bejussanak az épületbe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.