A líbiai tábornok apparátusa diplomáciai képviseletet nyitott Szíriában

Diplomáciai képviseletet nyitott kedden Damaszkuszban a Halífa Haftar tábornokhoz kötődő kelet-líbiai kormányzat.

Forrás: MTI2020. 03. 04. 7:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A terrorizmus legyűrhet bármely arab országot, ha engedik neki és Recep Tayyip Erdogan török elnöknek, hogy győzedelmeskedjenek” – hangoztatta Fejszál Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes az ünnepélyes megnyitón.

A bengázi székhelyű kormány képviselői egyben közös harcra szólítottak fel a Törökország támogatta szélsőséges csoportokkal szemben.

Bassár el-Aszad szíriai elnök igyekszik feloldani országa nemzetközi elszigeteltségét, és visszanyerni az arab államok támogatását. A Líbiában Haftar erőit segítő Egyesült Arab Emírségek 2018 decemberében nyitotta meg ismét damaszkuszi nagykövetségét, és fűzte szorosabbra kapcsolatait Aszad kormányával, miután a 2011-ben kitört polgárháborúban hosszú ideig ellenzéki fegyveres csoportoknak nyújtott támogatást.

Valíd al-Moallem szíriai külügyminiszter Damaszkuszban fogadta a kelet-líbiai vezetés képviselőit vasárnap, hogy megvitassák az országaik ellen irányuló „török agressziót”. Megállapodtak a külpolitikai tevékenységük összehangolásáról és olyan közös intézkedésekről is, amelyek Törökország katonai beavatkozásának elhárítását szolgálják. A két fél emellett memorandumot írt alá a diplomáciai képviseletek újranyitásáról.

Míg Szíriában Aszad elnök kormányerőinek sikerült ismét ellenőrzés alá vonniuk az ország nagy részét a lázadóktól, addig Líbiában továbbra is két rivális kormány harcol a hatalomért – az egyik keleten, Bengáziban, a másik pedig nyugaton, Tripoliban székel.

Törökország Líbiában a nemzetközileg elismert tripoli egységkormányt támogatja, Szíriában pedig az Aszad elnök ellen harcoló, mérsékeltnek mondott felkelőcsoportokat.

Ankara nemrég több ezer katonával erősítette meg jelenlétét a részben még lázadók kezén lévő északnyugat-szíriai Idlíb tartományban, ahol az utóbbi hetekben súlyos harcok folytak. Több alkalommal közvetlen összecsapás is zajlott a szíriai kormányerők és a török hadsereg között, ami emberéletek tucatjait követelte mindkét oldalon.

Tovább bonyolítja a közel-keleti és észak-afrikai helyzetet, hogy Törökország – szintén az utóbbi hetekben – az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezetekhez is köthető szíriai lázadókat küldött Líbiába a tripoli egységkormány támogatására a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornok vezette kelet-líbiai csapatok ellen – írta az AP amerikai hírügynökség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.