A líbiai vezetéshez hű erők visszafoglalták Garján városát

A Tripoliban székelő nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták a fővárostól 75 kilométerre délre található Garján városát a kelet-líbiai vezetéshez hű Halifa Haftár tábornok erőitől – jelentette az al-Maszdar helyi hírportál.

Forrás: MTI2019. 06. 27. 6:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Garján a hadúr vezette „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNA) előretolt bázisa volt mióta Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait az ENSZ támogatását élvező egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Az offenzíva a főváros déli részén akadt el, ahol a Fájez esz-Szarrádzs vezette kormányhoz hű milíciák felvették a harcot Haftar csapataival, és az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 740 ember vesztette életét és több mint 4400-an sebesültek meg az összecsapásokban.

Szemtanúk beszámolói szerint a tripoli vezetés erői elfoglalták az LNA műveleti központját Garjánban, illetve több járművet és felszerelést is zsákmányoltak.

Az LNA műveleti központja mellett tábori kórházakat és logisztikai központot tartott fenn a városban a keleti országrészből érkező ellátmány elosztására. A település határában egy helikopterbázis is működik.

Az al-Maszdar úgy tudja, hogy a tripoli milíciák szerdán pirkadatkor indítottak váratlan támadást a 40 ezer lakosú város északi kerületei ellen. Az offenzívával egyidőben az úgynevezett Garjáni védelmi erők nevű fegyveres csoport fellázadt az LNA-val szemben, s a belvárosban utcaharcok robbantak ki Haftár erői ellen, amelyek így nem tudták megtartani Garjánt.

A nap folyamán egyébként Ahmad al-Miszmari dandártábornok, az LNA katonai szóvivője Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján a tobruki vezetés rendezési tervét ismertette. A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió szerint ennek értelmében a líbiai konfliktus szereplőinek bevonásával egy össznemzeti fórumot tartanának az ENSZ égisze alatt egy átmeneti kormányzat felállítása, valamint a parlamenti- és elnökválasztás időpontjának kitűzése céljából.

Miszmari hangsúlyozta: a nemzeti megbékélés projektjének megvalósításához azt követően látnak hozzá, hogy rendezték a helyzetet Tripoliban. A dandártábornok ezzel összefüggésben kiemelte: a szélsőséges és radikális csoportok, csakúgy mint a bűnözők ki lesznek zárva a nemzeti párbeszédből.

Haftar korábban ugyanis arra hivatkozott, hogy a hadműveletük célja a fővárosban a befolyásukat egyre növelő „magánmilíciák és radikális csoportok” elleni harc, amelyek „megfertőzték” a Szarrádzs vezette nemzeti egységkormányt.

A nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetője június 16-án szintén egy átfogó „líbiai fórum” összehívását javasolta, hogy ki lehessen jutni az évek óta tartó belpolitikai válságból. Szarrádzs Tripoliban tartott sajtótájékoztatóján akkor azt mondta, hogy ezen a tanácskozáson összegyűlhetne „a líbiai politika és a társadalom összes befolyásos ereje”, előkészítve az általános választásokat, amelyeket még az év vége előtt lehetne megtartani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.