A magániskolákban is használhatják a női öltözőket az ellenkező neműek

A szövetségi bíróság elutasította a missouri keresztény College of The Ozarks az állam ellen indított keresetét, amit azért nyújtottak be, hogy a nem állami fenntartású intézményekben továbbra is megkülönböztethessék a nemeket, hogy például külön mosdóhelyiséget biztosítsanak a férfiaknak és a nőknek.

Forrás: v4na hírügynökség2021. 05. 22. 14:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Roseann Ketchmark bíró szerdán több mint két órán át hallgatta a fel- és az alperes álláspontjait, majd elutasította a keresztény főiskola keresetét, ezzel egyelőre a nem állami fenntartású intézményekre is vonatkozni fog a nemi identitás meghatározásának a tilalma. Eszerint az Egyesült Államok közoktatási intézményeiben és egyetemein ezentúl ugyanazon öltözőket, háló- és mellékhelyiségeket használhatják majd a különböző nemi identitással rendelkező tanulók, a maguk belátása szerint.

A College of The Ozarks azzal érvelt a perben, hogy a kormány vonatkozó rendeletével a transzneműekkel szembeni előítéletek leküzdésére tett igyekezetében megsértette a keresztények jogait és a vallásszabadság intézményét.

A főiskola szóvivője bejelentette: az iskola fellebbezni fog az ítélet ellen.

Az intézményben évtizedek óta nem lehetséges az, hogy férfi hallgatók női kollégiumokban lakhassanak – és fordítva –, függetlenül attól, hogy egyetemi éveik alatt azonosulnak-e biológiai nemükkel vagy sem. Ennek megfelelően az intézmény nemi alapon elkülönített zuhanyozókat és mellékhelyiségeket, hálóhelyeket tart fenn.

A Biden-adminisztráció által kiadott és a keresztény főiskola által megtámadott rendeletről a legfelsőbb bíróság megállapította: az 1964-es polgárjogi törvény szerint a munkavállalókat és az alkalmazottakat nem lehet szexuális irányultság és nemi identitás alapján megkülönböztetésben részesíteni.

Julie Blake, a főiskolát képviselő ügyvéd az érvelésében elmondta azt is, hogy a tavalyi ítélet a munkahelyi hátrányos megkülönböztetések elkerülése érdekében született, ám az nem vonatkozott az oktatási intézményekre, ahol várhatóan konfliktusokat szülhet az öltözők különböző neműek általi használata.

„A nőket nem szabad arra kényszeríteni, hogy intimitást feltételező helyiségeket osszanak meg ellenkező neműekkel, pusztán azért, mert azok – meggyőződésük szerint – nőnek érzik magukat. A Biden-adminisztráció ezzel folytatja a hívő emberek és a nők jogfosztását” – szögezte le Julie Blake.

James Luh, az igazságügyi minisztérium egyik ügyvédje szerint viszont a főiskolának be kellene bizonyítania, hogy a diszkriminációellenes politika nagyobb kárt okoz a gyermekek fejlődésében, mint a nemek szerinti megkülönböztetés.

A borítókép illusztráció Forrás: Unsplash

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.