A magyar kisebbség fenyegetése lesz az új norma Romániában?

Európában egyedülálló módon a kormánynak sikerült még ebben az időszakban is rontania a teljesítményén.

Forrás: MTI2020. 05. 13. 10:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kisebbség fenyegetése lehet az új norma a román belpolitikában – mondta Pászkán Zsolt külpolitikai szakértő szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

A műsorban Klaus Iohannis román államelnök magyarellenes kijelentéseiről beszéltek, amikor a szakértő kifejtette, az államelnök úgy érezheti – mivel ez már a második mandátuma, így nem választható újra –, hogy többé nem kell finomkodnia, s a magyarokkal szembeni valódi érzéseinek is hangot adhat.

Ugyanakkor idén valószínűleg helyhatósági és parlamenti választás is lesz Romániában. – Úgy fest jelen pillanatban, hogy Európában egyedülálló módon a román kormánynak sikerült még ebben a járványos időszakban is rontania a teljesítményén – mondta, hozzátéve, a kontinensen még a leggyatrább kormány is stabilizálta a támogatottságát, a román kormányzó párt, a Nemzeti Liberális Párt a felmérések szerint viszont 13 százalékot bukott.

Ebben a kontextusban rendkívül veszélyes Klaus Iohannis megnyilvánulása, hiszen a megszólalásai, azoknak hangneme a magyar kisebbséget fenyegeti, s úgy néz ki, hogy ez válik a normává Romániában – mondta Pászkán Zsolt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.