A magyar vakcinastratégia a téma a nemzetközi sajtóban

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina jövő heti érkezéséről, valamint a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányok jövőbeni bevezetéséről adtak hírt a nemzetközi sajtóban.

Magyar Nemzet
2021. 02. 12. 12:00
A man takes a newspaper at a kiosk in central Madrid, Spain
A man takes a newspaper at a kiosk in central Madrid, Spain, December 21, 2015. REUTERS/Andrea Comas - RTX1ZL1G Fotó: © Andrea Comas / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reuters

– Várhatóan a jövő héten érkezik meg Magyarországra egy ötszázezer adagos szállítmány a kínai Sinopharm gyógyszergyár koronavírus-vakcinájából, amivel a tervek szerint hamarosan meg is kezdődnek az oltások

– idézte Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait a brit hírügynökség.

A cikk szerzői továbbá hangsúlyozták, hogy tegnap az Európai Unió tagországai közül elsőként Magyarországon kezdték meg az orosz Szputnyik V vakcina használatát is, mely egyelőre a brüsszeli oltásprogramnak még nem tud része lenni, hiszen uniós jóváhagyásra vár. Gulyás Gergely közleménye végén ismertette, bevezetik Magyarországon a koronavírus elleni védettséget igazoló okmányt, de arról még nem született döntés, hogy milyen jogosultságok járnak az igazolással.

A Sinopharm kínai állami gyógyszergyártó cég vakcinájának használatát már több európai államban is engedélyezték, többek közt Szerbiában
Fotó: MTI/AP/Hszinhua hírügynökség/Zhang Yuwei

Handelsblatt

Az egyik legnépszerűbb német napilap véleménycikke hangsúlyozza, hogy Orbán Viktor azon európai vezető politikusok közé tartozik, aki előre látta az oltásért folytatott verseny politikai robbanóerejét.

„Minden oltás jobb, mint egy veszélyben lévő be nem oltott élet”

– idézte a lap Müller Cecília országos tiszti főorvos közleményét.

A szerző szerint amennyiben az európai és amerikai vakcinagyártók problémái fennmaradnak, a magyar stratégia mintájára más kormányok is külön utakon folytathatják a vakcinabeszerzést, Csehország például már az orosz Szputnyik V vakcinát vizsgálja. A véleménycikk továbbá leírja, hogy bár a járványhelyzet meglehetősen rosszul hatott a magyar gazdaságra, melynek az enyhének mondható korlátozások sem tettek jót, Magyarország valószínűleg hosszú távon nagyot fog profitálni abból, hogy jó kapcsolatokat ápol Moszkvával és Pekinggel.

Agerpres

„Ilyen okmányt kaphat, aki már megkapta a koronavírus elleni második oltást is. Szintén védettséget igazoló okmányt kaphat az, aki a koronavírusból felgyógyultnak minősül”

– részletezi a román hírügynökség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közleménye alapján, hogy Magyarországon az előzetes tervek szerint kik kaphatják meg az úgynevezett vakcinaútlevelet.

Rzeczpospolita

„Kaczyński Orbán, Erdoğan és Putyin útját járja”

– idézte a lengyel hírlap Radosław Sikorski európai parlamenti képviselő, Lengyelország volt honvédelmi és külügyminisztere közleményét, melyben a lengyel kormányfőt többek közt Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz hasonlította.

A jobbközép értékeket képviselő Polgári Platform párt politikusa hangsúlyozta, hogy a Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt olyan helyzetbe manőverezte Lengyelországot, amelyben legfontosabb szövetségese a magyar kormány, hiszen a lengyelek a magyarokhoz fordulnak kéréssel, hogy megússzák az uniós állásfoglalásokat. – A PiS valóra váltja terveit és Budapestet teremt Varsóban – jelentette ki Sikorski, utalva a két ország közötti jó kapcsolatokra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.