A magyarokra is figyelni fog Caputová

Különleges szakmai tanácsadói szervet hoz létre a kisebbségi ügyekért ­Zuzana Caputová, aki június 15-én lép hivatalba Szlovákia első női köztársasági elnökeként.

Beke Beáta (Kassa)
2019. 06. 11. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különleges szakmai tanácsadói szervet hoz létre a kisebbségi ügyekért ­Zuzana Caputová, aki június 15-én lép hivatalba Szlovákia első női köztársasági elnökeként.

„A kampányom során kijelentettem, hogy mindenki elnöke akarok lenni – nemcsak a szlovákoké, de azon embereké is, akik más nemzeti vagy etnikai kisebbséghez sorolják magukat, de egyenlő értékű állampolgárai Szlovákiának. Hallani akarom az ő hangjukat is, ezért új szokást teremtek: úgy döntöttem, hogy együttműködést alakítok ki a nemzeti kisebbségek képviselőivel. A szakértői tanácsadó testülettel rendszeres találkozókat tartok majd, és meghallgatom véleményüket. Fontos számomra, hogy megértsem a nemzeti kisebbségek és az újféle kisebbségek helyzetét, ­igényeit és problémáit, amelyekkel küszködnek. Nagyra értékelem az alább felsorolt szakemberek hajlandóságát, hogy elvállalták a tagságot ebben az informális tanácsadó testületben” – ismertette Zuzana Caputová közösségi oldalán a döntését, amelyben megnevezte az egyes kisebbségeket képviselő szakembereket is.

A ruszin, roma és magyar kisebbségeket két-két szakember fogja képviselni. Az új köztársasági elnök a rimaszombati születésű Simon Attila történészt, a Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatóját, a Selye János Egyetem Tanárképző Kar történelem tanszékének vezetőjét, valamint a dunaszerdahelyi születésű Németh Ilona képzőművészt, a pozsonyi Képzőművészeti Egyetem tanárát nevezte meg tanácsadóinak.

„Az eddigi köztársasági elnökök nem nagyon törődtek a kisebbségi kérdésekkel. Nagyon örülök, hogy végre akad egy elnök, aki érdeklődik. Olyan impulzusokat kell számára adnunk, amelyek jó irányba viszik az országot” – válaszolta Simon Attila az Új Szó Online kérdésére, hogy mit vár a szakmai tanácsban folytatandó munkától.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.