A marokkói király új módszerrel gátolná a radikális iszlám terjedését

A finnek szerint a közszolgáltatásoknak kizárólag állami kézben a helye; menesztenék az olasz egészségügyi minisztert a járványhelyzet helytelen kezelése miatt. Madrid már májusban bikaviadalt rendezne; VI. Mohammed influenszerekkel lépne fel a fiatalokat célzó szélsőséges iszlám propaganda ellen.

Forrás: Magyar Nemzet2021. 04. 14. 14:13
VI. MOHAMED; Mulj Haszan; Mulj Rasid
Rabat, 2020. május 25. A Marokkó hírügynökség által közreadott képen VI. Mohammed marokkói király (k), Muláj Haszan trónörökös herceg (b6), valamint Muláj Rasid herceg imádkozik egy rabati mecsetben 2020. május 25-én, az iszlám szent hónapot, a ramadánt lezáró íd al-fitr böjttörõ ünnepen. MTI/EPA/Marokkó hírügynökség/Azzuz Bukaluh Fotó: Azzuz Bukaluh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A finnek többsége az erős állami szerepvállalás mellett van

Négyből három finn azt szeretné, ha a közszolgáltatások, mint például az egészségügy, az oktatás, a közösségi közlekedés, könyvtárak továbbra is állami, illetve önkormányzati kézben maradnának. Az egyik kereskedelmi szakszervezet megbízásából készült közvélemény-kutatásból, amelyben kétezer finnországi lakost kérdeztek meg, az is kiderül, hogy 77 százalékuk azt szeretné, hogy a privatizált szolgáltatások kerüljenek vissza közkézbe, mert azok nem működnek megfelelően. Továbbá 32 százalékuk kifejezetten úgy gondolja, hogy a kiszervezett szolgáltatások rontják a színvonalat. A megkérdezettek 83 százaléka azt szeretné, ha ezeket a szolgáltatásokat az adókból finanszíroznák, de csak egynegyedük állította, hogy ezért hajlandóak lennének magasabb terhet fizetni.

Forrás: Yle, Bugnyár Zoltán

Az olasz egészségügyi miniszter menesztését sürgetik

Roberto Speranzát távozásra szólították fel a járványhelyzet helyzetlen kezelése, a rengeteg elhibázott lépés és az ország folyamatos zárva tartása miatt. Matteo Salvini úgy fogalmaz, hogy az egészségügyi miniszter „mindent vörösben lát”. Matteo Renzi olasz politikus a bírósági kivizsgálásra bocsátaná az elkövetett hibákat. Maurizio Gasparri a Hajrá Olaszország párt politikusa szerint a miniszter jobban teszi, ha önként hagyja el hivatalát. A Van Alternatíva elnevezésű Ötcsillag Mozgalomból kivált új politikai alakulat bizalmatlansági indítvány benyújtására készül. Az Olasz Testvérek párt szerint a vakcina körüli felfordulás miatt is a miniszter vonható felelősségre.

Forrás: corriere.it, tg24.sky.it, affaritaliani.it, affaritaliani.it, Jánosi Dalma

A járvány idején is rendezne bikaviadalt Madrid

Az ünnepi esemény megtartása a régió járványügyi helyzetétől függ, de a jelenlegi terv szerint korlátozott férőhely-értékesítés mellett újranyitják a madridi Las Ventast, Spanyolország legnagyobb bikaviadal arénáját a május elsejei hosszú hétvégére. A régióvezetők azt tervezik, hogy a körülbelül 23 ezer férőhelyes aréna ülőhelyeinek 20-25 százalékát értékesítik csak, emellett kötelező lesz a maszkviselés, a kézfertőtlenítés, valamint lépcsőzetes rendszerben engednék be és ki az embereket. Az autonóm régió vezetője és a május negyedikei madridi választások legnagyobb esélyese, Isabel Díaz Ayuso emellett bejelentett további 18 bikaviadal-fesztivált a régió a nyolcezer főnél kevesebb lakosú településein.

Forrás: www.vozpopuli.com, Tóth Brigitta

Marokkó királya influenszereket vet be a radikális iszlamisták ellen

A ’Rabita mohammadia des oulémas’ egy közhasznú szervezet, amelyet VI. Mohammed, marokkói király hozott létre. A szervezet olyan influenszerek képzését javasolta a királynak, akik hatékonyan tudnak fellépni a radikális iszlamisták által terjesztett szélsőséges propaganda ellen. Ugyanis a radikális tanokat hirdető iszlamisták és dzsihadisták elsősorban a fiatal korosztályokat próbálják maguk mellé állítani, főként a közösségi médiákban.

A közhasznú szervezetet VI. Mohammed marokkói király hozta létre 2006-ban azzal a céllal, hogy a szervezet a mérsékelt és toleráns iszlám tanait népszerűsítse. A közhasznú társaság folyamatosan tanulmányozza az iszlamisták módszereit és kommunikációját, amellyel a dzsihadista csoportok a mérsékelt iszlámot képviselő fiatalokat akarják átnevelni az interneten keresztül. A közhasznú szervezet a szélsőségesek módszereit és érveit jól ismerve dolgozta ki azt a tananyagot, amellyel megakadályozná a radikális tanok térnyerését a fiatalok között.

Forrás: www.bladi.net

(A borítóképen VI. Mohammed marokkói király imádkozik egy rabati mecsetben. Fotó: MTI/EPA/Marokkó hírügynökség/Azzuz Bukaluh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.