A mexikói kormány jogi lépéseket tesz a 2014-ben eltűnt diákok ügyében

A mexikói kormány jogi lépéseket tesz bírókkal és ügyészekkel szemben amiatt, hogy több gyanúsítottat is szabadon engedtek a 2014-ben eltűnt 43 diák ügyében – jelentette be szerdán Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök.

Forrás: MTI2019. 09. 05. 7:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ez egy nagyon komoly bírósági ügy. Ennélfogva hivatalos panaszt nyújtunk be az ügyészi hivatalhoz és a szövetségi bírósághoz” – mondta López Obrador napi sajtótájékoztatóján.

Az elnök azt követően tette e bejelentést, hogy egy bíró felmentette és szabadon engedte az ügy egyik fő gyanúsítottját. Az el Gil néven ismert Gildardo López Astudillót azzal vádolták, hogy elrendelte azoknak a fiataloknak az elrablását és megölését, akik Ayotzinapa tanítóképző főiskolán tanultak, és közel öt évvel ezelőtt eltűntek a déli Guerrero állam Iguala nevű városában.

Egy hivatalos vizsgálat szerint a diákok buszokat zsákmányoltak, amellyel egy tüntetésre akartak utazni. A rendőrök több buszt megállították, majd átadták a diákokat a Guerreros Unidos nevű helyi drogkartellnek, amelynek emberei tévedésből egy rivális banda tagjainak hitték őket, így meggyilkolták, majd elégették őket.

A feltételezések szerint López Astudillo a Guerreros Unidos egyik helyi vezetője volt. Egy bíró azonban szombaton elrendelte szabadon bocsátását, arra hivatkozva, hogy a gyanúsítottból az ellene szóló bizonyítékot kínzással vagy más, jogellenes módon csikarták ki.

Alejandro Encinas mexikói emberi jogi államtitkár szerint López Astudillón kívül további 50 gyanúsítottat engedhetnek szabadon. A 2014 óta őrizetbe vett 142 gyanúsított közül 53-at engedtek el eddig, leginkább amiatt, mert őrizetbe vételük nem felelt meg teljes mértékben a jogi eljárásnak, vagy mert a feltételezések szerint kínzásnak estek áldozatul – mondta.

Encinas szerint a López Astudillót felmentő Samuel Ventura szövetségi bíró annak ellenére gondolta azt, hogy kínzást alkalmaztak a gyanúsítottal szemben, hogy az Isztambuli Jegyzőkönyvnek megfelelő orvosi és pszichológiai vizsgálatokat az ügyészség végezte el, amelyek kimutatták, hogy a gyanúsítottat nem kínozták meg.

Encinas a „törvény nagyon laza értelmezésével” vádolta a bírókat, az ügyészeknek pedig azt rótta fel, hogy nem tanúsítottak kellő szigorúságot a vizsgálat során. „Ahelyett, hogy garantálnák az áldozatoknak az igazsághoz és igazságszolgáltatáshoz való jogát, egy paktum készül a hallgatás és a büntetlenség javára” – fogalmazott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.