A migránsokat menekítik az NGO-k Líbiában

A Líbiai Nemzeti Hadseregnek a nemzetközileg elismert egységkormány ellen indított offenzívája egy esetleges menekültáradat elindítása miatt Európára is veszélyt jelent.

2019. 04. 28. 9:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre rosszabbodó humanitárius helyzetről számolnak be Líbiában a nemzetközi segélyszervezetek, az észak-afrikai országban kiújult harcok következtében az Orvosok Határok Nélkül nevű civil szervezet már a menekültek és migránsok kimenekítését sürgeti.

A héten az Egészségügyi Világszervezet (WHO) arról számolt be, hogy a Tripoli déli részén és a főváros környékén folyó harcokban már közel háromszázan vesztették életüket, több mint 1300-an megsebesültek, és az ENSZ adatai szerint mintegy 35 ezer ember kényszerült lakhelyének elhagyására. A nemzetközi szervezet tudatta, hozzávetőleg 3600 menedékkérőt tartanak vissza olyan központokban, amelyek a frontvonalak közelében találhatók. Tripoliban és környékén összesen csaknem háromezer menedékkérő van. Az elmúlt két hétben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága több mint 825 embert szállított el közülük viszonylag biztonságosabb területre.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Halífa Haftár tábornok (képünkön) és az általa vezetett Líbiai Nemzeti Hadseregnek a nemzetközileg elismert egységkormány ellen indított offenzívája egy esetleges menekültáradat elindítása miatt Európára is veszélyt jelent, nem véletlen, hogy a hatásoknak legjobban kitett Olaszország miniszterelnöke, Giuseppe Conte minden erejével igyekszik kicsikarni legalább egy tűzszünetet a szemben álló felek között.

Fotó: Reuters

Conte pénteken telefonon is egyeztetett a líbiai egységkormány élén álló Fájez esz-Szarrádzsal, noha a héten utóbbi szóvivőjén keresztül világossá tette: sem tárgyalásra, sem bármiféle dialógusra nem mutatnak hajlandóságot mindaddig, amíg nem győzték le Haftár „agresszor” erőit.

A nemzetközi közösség ugyanakkor már annak tekintetében is megosztott, hogy a harcoló felek közül melyik oldalt támogatják: Európában Emmanuel Macron francia elnök ugyanis hallgatólagosan – az egész Európai Unióval szembemenve – Haftár oldalán áll, a tripoli székhelyű kormány éppen emiatt nemrég minden kétoldalú biztonsági együttműködést felfüggesztett Párizzsal. A Bloomberg hírügynökség a minap arról írt, hogy, Donald Trump amerikai elnök múlt héten telefonon egyeztetett Haftár tábornokkal, és hajlandóságát fejezte ki Fájez esz-Szarrádzs elmozdítására.

Líbia Moammer el-Kadhafi 2011-es megbuktatása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Az országban uralkodó káosz miatt a főként a szubszaharai övezetből érkező menekültek és migránsok sokkal kiszolgáltatottabbak a hatóságok és a különböző milíciák önkényének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.