A Mohamed-karikatúrák radikalizálhatták a bécsi támadókat

Nógrádi György: Ha lenne kellő politikai akarat, le lehetne zárni az Európai Unió határait.

2020. 11. 03. 13:30
null
Bécs, 2020. november 3. Rendõrök Bécs belvárosában 2020. november 3-án, miután elõzõ este lövöldözés történt a Seitenstettengasse utcai zsinagóga közelében. Az imaházban ekkor nem voltak emberek, így egyelõre nem tudni, hogy ez volt-e a célpont. A merényletnek három ártatlan halálos áldozata van, két arra járó férfi és egy nõ. A merénylõ, akit a rendõrök lelõttek, az Iszlám Állam nevû terrorszervezet szimpatizánsa volt. MTI/AP/Ronald Zak Fotó: Ronald Zak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Mohamed-karikatúrák radikalizálhatták a bécsi támadást elkövető terroristákat

– mondta a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán politológus, utalva az elmúlt hetek franciaországi terrortámadásaira, amelyek szintén a Charlie Hebdo szatirikus hetilapban megjelent, a muzulmánokat sértő, Mohamed prófétát ábrázoló rajzokra lehettek reakciók.

– A karikatúrák az egész muzulmán világot vérig sértik. Ráadásul Emmanuel Macron francia elnök is megsértette a világ muszlimjait, amikor október elején mondott beszédében nem szélsőséges iszlámról, hanem iszlám terrorizmusról beszélt –

mondta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, hozzáfűzve: Macron a napokban az al-Dzsazíra arab hírportálnak adott interjúban igyekezett pontosítani szavait, kiengesztelni az őt bíráló muszlim államokat, köztük Törökországot.

Mindkét szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy a hétfő esti támadás inkább hasonlított olyan szervezett akcióra, amelyeket Európa a 2015–16-os terrorhullám idején tapasztalt. Az utóbbi években ugyanis javarészt késsel vagy fejszével felszerelkezett magányos farkasok öltek ártatlan járókelőket. Nógrádi György feltette a kérdést: ha valóban szervezett akció volt, miért nem reagált az osztrák elhárítás? Kiszelly Zoltán is megjegyezte: honnan tudtak fegyvert szerezni az elkövetők?

– Az időpontot jól megválasztották, mert a leállás előtt még sokan akartak szórakozni, találkozni barátaikkal

– utalt a politológus arra, hogy éppen keddtől léptek érvénybe a koronavírus-járvány miatti új osztrák korlátozások, amelyek értelmében bezárnak az éttermek, szórakozóhelyek.

– A migráció magával hozta a terrorizmust. Mostanában a bevándorlók első nemzedéke hajt végre merényleteket, korábban a harmadik-negyedik generáció tagjai, akik már Európában nőttek fel – hangsúlyozta Nógrádi György, aki szerint az Európai Uniónak kötelessége lenne lezárnia a határokat.

– Ezt meg lehetne tenni, ha lenne politikai akarat

– tette hozzá.

Kiszelly Zoltán emlékeztetett: a korábbi baloldali osztrák kormány mintegy százezer bevándorlót fogadott be a 2015-ös menekülthullám idején, Sebastian Kurz jobboldali kormánya azonban megálljt parancsolt a további migrációnak.

– A migrációs politikát tekintve Ausztriában annyiban előrébb járnak a többi nyugat-európai országhoz képest, hogy be akarják zárni az iszlám óvodákat, a fejkendőviselési tilalmat is komolyabban veszik, ahogy a kettős állampolgárság tilalmát is, nem lehet valaki egyszerre török és osztrák állampolgár

– közölte a politológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.