A nagyobb rendezvények lemondását javasolja a német kormány

Forrás: MTI2020. 03. 08. 19:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány lassítása érdekében ajánlatos lemondani az ezernél több résztvevővel tervezett rendezvényeket Németországban – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere egy vasárnapi nyilatkozatában. Ugyancsak vasárnapi adatok szerint a fertőzöttek száma meghaladta a 900-at

Jens Spahn kiemelte: „nyomatékosan bátorítja” a döntéshozókat, hogy egyelőre ne engedjék az ilyen rendezvények megtartását.

Mint mondta, eddig nem történt elég erőfeszítés a vírus terjedésének feltartóztatására, ezen pedig „a dinamikusan változó helyzetre tekintettel gyorsan változtatni kell”.

Aláhúzta, hogy a rendezvények lemondása komoly következményekkel jár, de az egészség a gazdasági érdekeknél előbbre való. Hozzátette, hogy a következő napokban elkezdődnek az egyeztetések arról, hogy miként lehet enyhíteni a rendezvények elmaradásából fakadó pénzügyi, gazdasági károkat.

Németországban a járványügyi védekezés tartományi feladat, a szövetségi kormány így csak ajánlásokat tehet és összehangolhatja az erőfeszítéseket.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) legutóbbi, vasárnap délutáni összesítése szerint 902 embernél mutatták ki az új koronavírust. Egy nappal korábban 795, egy héttel korábban 101 fertőzöttet tartottak számon.

A járványnak eddig egy német állampolgárságú halálos áldozata van, a 60 éves férfi Egyiptomban hunyt el vasárnap, a helyi Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint egy hete érkezett az országba.

Németországban a védekezés eddig nem járt komolyabb korlátozásokkal. Lemondtak ugyan több tömegrendezvény – például a Lipcsei Könyvvásárt –, de a mindennapi élet nem változott meg számottevően. Jens Spahn vasárnapi nyilatkozata alapján nem biztos, hogy ez sokáig így marad.

A miniszter hangsúlyozta: a legfőbb cél a járvány megfékezése, mert minél lassabban terjed a vírus, annál jobban megbirkózik vele az egészségügyi rendszer.

Ezért mindenkinek végig kell gondolnia, „mi az, ami annyira fontos, hogy a következő két-három hónapban nem lehet nélkülözni, legyen az egy szórakozóhely meglátogatása, egy családi körben megünnepelt születésnap vagy egyesületi ülés”.

„Bízom benne, hogy a polgárok okos döntéseket hoznak” – fogalmazott Jens Spahn, kiemelve, hogy az elővigyázatosság főleg az idősek és krónikus betegek védelmét szolgálja.

Az új típusú koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Vuhanban. Az ismert fertőzöttek száma világszerte meghaladja a 105 ezret, a halálos áldozatok száma 3500 felett van. A járvány 101 országot ért el, leginkább Európában, Dél-Koreában és Iránban terjed.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.