A napi jelentés írt az állítólagos orosz vérdíjakról

A jelentések ellentmondásosak voltak, hogy orosz ügynökök valóban pénzt ajánlottak-e lázadóknak.

Magyar Nemzet
2020. 07. 02. 9:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Trumpot személyesen nem tájékoztatták, de a napi jelentésben szó volt arról, hogy Oroszország egyes értesülések szerint pénzjutalmat ajánlott volna fel a kormányellenes, iszlamista táliboknak az Afganisztánban meggyilkolt amerikaiak után – jelentette ki a Fehér Ház szóvivője kedden. Előzőleg az amerikai elnök hivatala a The New York Times erről szóló cikkének megjelenése óta folyamatosan azt hangoztatta, hogy Trumpot nem tájékoztatták az ügyről. Kayleigh McEnany szóvivő most – a távirati iroda jelentése szerint – kifejtette: miután a hírszerzési jelentések ellentmondásosak voltak, hogy orosz ügynökök valóban pénzt ajánlottak-e lázadóknak az Afganisztánban szolgálatot teljesítő amerikai katonák megöléséért, ezért külön személyes tájékoztatást nem adtak az elnöknek. Mint közölte, a hírszerzés mindaddig nem is tervezte az elnök személyes tájékoztatását, amíg nem ellenőrizték az információk hitelességét, ugyanakkor a Trump asztalára tett napi jelentésben szerepelt ez az információ is.

A The New York Times a hét végén írt arról, hogy oroszok állítólag vérdíjat ajánlottak a tálibokhoz közeli lázadóknak a meggyilkolt katonák után. A cikk – amelyet Moszkvában kacsának neveztek – szerint erről tájékoztatták Trumpot, sőt a nemzetbiztonsági tanács foglalkozott is az üggyel, de döntés nem született. Trump és az amerikai titkosszolgálatok élén álló hírszerzési igazgató, John Ratcliffe cáfolta ezeket az állításokat. Arra az újságírói kérdésre, előfordulhatott-e, hogy az elnök nem olvasta el a jelentéseket, McEnany azt válaszolta: az elnök „a földkerekség leginformáltabb személye a minket veszélyeztető fenyegetéseket illetően”. Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje kedden azt mondta: „Ha [az elnököt] nem tájékoztatták, akkor az kötelezettségszegés. Ha tájékoztatták, de nem tett semmit, az is kötelezettségszegés.” A kongresszus demokrata párti tagjai szorgalmazzák, hogy Gina Haspel, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatónője és Ratcliffe a lehető leghamarabb közvetlenül tájékoztassák a törvényhozókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.