A NATO-célra törekvést ígérte eskütételén AKK

– Megbízható szövetségesek vagyunk. Tudjuk, hogy az asztal melyik oldalán foglalunk helyet – mondta Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), aki tegnap, a Bundestag rendkívüli ülésén tette le védelmi miniszteri esküjét. A szövetségi haderőért felelős tárca ugyanakkor az egyik legnagyobb kihívás a berlini politikában. Miközben az amerikaiak nagyobb német NATO-költségvetést akarnak látni, a finanszírozás a számos feszültségpont egyike a rendkívül döcögve működő nagykoalíción belül. Ingo Gondro a Magyar Nemzetnek nyilatkozó CDU-politikus az AKK-val szemben korábban alulmaradt Friedrich Merz kormányzati szerepvállalását sürgette.

2019. 07. 24. 18:38
German Defence Minister Annegret Kramp-Karrenbauer visits troops of the German army Bundeswehr in Celle
Kockázatos megbízatás elé néz az új védelmi miniszter Fotó: REUTERS/Fabian Bimmer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kettős, de egyaránt kockázatos megbízatással küzd mostantól Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöknője, aki kancellárjelöltként ugyan nem túl népszerű – mindössze a németek egyötöde látná szívesen ezen a poszton –, de jobb híján továbbra is az első számú várományosa Angela Merkel bársonyszékének. A német sajtóban gyakran csak AKK-ként emlegetett volt Saar-vidéki miniszterelnök nemcsak a CDU/CSU–szociáldemokrata nagykoalíció válságával és saját pártja népszerűségvesztésével kénytelen megküzdeni, de már a szövetségi haderő feletti ellenőrzést gyakorló tárca nehézségeivel is.

– A valaha volt legkisebb Bundeswehrrel rendelkezünk. A valaha legrosszabbul felszerelt Bundeswehr ez. Ezt a Bundeswehrt a legrosszabb morál jellemzi – mondta egy minapi interjúban Harald Kujat, a legismertebb német katona; a nyugalmazott tábornok az évi 38 milliárd euróból fenntartott és 180 ezer katonát foglalkoztató Bundeswehr főszámvevője is volt.

Kockázatos megbízatás elé néz az új védelmi miniszter
Fotó: REUTERS/Fabian Bimmer

Kujat AKK elődje, az Európai Bizottság elnöki posztjára előrelépő Ursula von der Leyen miniszteri teljesítményéről is lesújtó véleménnyel volt. AKK – aki tegnap, a Bundestag rendkívüli ülésén tette le miniszteri esküjét – a NATO-ban elvárt két GDP-százalékos évi védelmi költségvetésre való törekvést ígéri. Ennek részeként 2024-re jutna el a védelmi büdzsé a bruttó hazai termék 1,5 százalékára. Ám az ígéretek élezik a nagykoalíción belüli feszültséget. Rolf Mützenich, a szociáldemokraták (SPD) ügyvezető frakcióvezetője tegnap figyelmeztette Kramp-Karrenbauert, ne dobálózzon fiktív számokkal, nincsen erre vonatkozó konkrét költségvetés, nem világos, honnan lenne majd a Bundeswehrnek 45 milliárd eurója. A pénzügyek Olaf Scholz SPD-s alkancellár kezében vannak. A nagykoalíció ma minden tíz németből alig négynek a bizalmát élvezi.

Ingo Gondro szász-anhalti CDU-politikus, a párt Értékek Uniója (Werte Union) elnevezésű konzervatív platformjának alelnöke tegnap lapunknak azt mondta: a nagykoalíció rossz állapotban van, mindamellett konzervatív nézetei miatt üdvözlik AKK kormányba kerülését, de sürgetve egyúttal, hogy Friedrich Merz is kapjon tárcát a kabinetben. A CDU elnökválasztásán éppen AKK-val szemben alulmaradó Merz – aki egykor frakcióvezető is volt – a Werte Union kancellárjelöltje is. AKK következő nagy próbatételének mindamellett nem a Bundeswehr, hanem három idei tartományi választás ígérkezik; ezeket egyaránt a keleti országrészben tartják. Gondro szerint a keleten különösen népszerű, bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak pártról nem lehet nem tudomást venni, de sem a távolságtartás, sem az együttműködés nem járható út a CDU számára az AfD-t illetően.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.