A NATO-főtitkár csúcstalálkozóra hívta Bident

Jens Stoltenberg jövő év elejére várja az amerikai politikust. A fő téma Afganisztán lesz.

MTI
2020. 11. 30. 16:19
NATO Secretary General attends Munich Security Conference
Jens Stoltenberg és Joe Biden a főtitkár korábbi, washingtoni látogatása során. Fotó: NATO Multimedia Library/NIDS Forrás: NATO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli csúcstalálkozóra hívta Joe Biden várható amerikai elnököt Jens Stoltenberg NATO-tőtitkár hétfőn Brüsszelben. A tanácskozásra Biden januárban esedékes beiktatása után, jövő év első felében kerülhet sor. Stoltenberg a tagországok külügyminisztereinek kétnapos videókonferencia keretében tervezett, kedden kezdődő tanácskozását megelőzően, Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy fontos döntések meghozatala érdekében van szükség a harminctagú katonai szövetség csúcsértekezletére.

– Meghívtam Joe Bident, hogy jövő év elején vegyen részt a NATO csúcstalálkozóján, amelyen fontos témákat, köztük a szövetség afganisztáni missziójának sorsát kell megvitatnunk

– fogalmazott.

Jens Stoltenberg és Joe Biden a főtitkár korábbi, washingtoni látogatásakor
Fotó: NATO

A külügyminiszteri tanácskozás részleteivel összefüggésben a főtitkár kijelentette: a NATO súlyos árat fizethet azért, ha túl korán vonja ki csapatait Afganisztánból. Fennáll annak a kockázata, hogy az ország ismét a terroristák menedékévé válik, helyszínt biztosítva a szövetségesek elleni támadások megtervezéséhez és megszervezéséhez. A katonai szövetség nem akar a szükségesnél tovább az ázsiai országban maradni. El kell kerülni, hogy Afganisztán ismét a terroristák biztonságos menedékévé váljon – tette hozzá.

Kijelentette: Kína felemelkedése biztonsági kihívást jelent a szövetségeseknek. Szavai szerint Kína nem osztja a szövetségesek értékeit, nem tartja tiszteletben az alapvető emberi jogokat, és megpróbál megfélemlíteni más országokat.

Noha Kína nem ellenséges ország, nagymértékben fektet új fegyverekbe és a szövetségesek infrastruktúráiba. Ez utóbbi által közelebb kerül a tagországokhoz az Északi-sarktól egészen Afrikáig

– figyelmeztetett.

Stoltenberg elmondta, hogy a miniszterek kitérnek Oroszországnak a szövetséges országok körüli katonai térnyerésére is. Kiemelte, hogy Moszkva modernizálja nukleáris arzenálját, és új rakétákat állít elő. Hadosztályok telepítésével növeli katonai erejét a szomszédságban az Északi-sarktól Szírián át egészen Líbiáig. Belaruszban és a Hegyi-Karabah régiójában a nemrégiben kirobbant feszültség következtében szintén megnövekedett az orosz jelenlét – emelte ki. Mindezek ismeretében a szakminiszterek megvitatják, hogy a szövetség miként válaszoljon Oroszország növekvő katonai tevékenységére – közölte.

A NATO-szövetségeseknek megbeszéléseket kell folytatniuk, és lehetőség szerint együttműködniük az ellenálló képesség fokozására valamint a közös értékek és normák védelmére. – Amikor új globális kihívásokkal nézünk szembe, meg kell vitatnunk, hogyan tehetjük még erősebbé szövetségünket – tette hozzá Stoltenberg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.