A „Néhány ember tett valamit” -től az Egyesült Államok és a Hamasz összehasonlításáig

Ilhan Omar botrányai kiszámítható mintát követnek: észrevételeket tesz, amelyeket antiszemitának tartanak.

Forrás: TŰZFALCSOPORT2021. 06. 25. 14:04
Bill enrollment ceremony for S. 475, the Juneteenth National Independence Day Act
epa09279761 Democratic Representative from Minnesota Ilhan Omar attends a bill enrollment ceremony for 'S. 475, the Juneteenth National Independence Day Act', on Capitol Hill, in Washington, DC, USA, 17 June 2021. When signed by US President Joe Biden, the Juneteenth National Independence Day Act will officially make Juneteenth a federal holiday - a day celebrating the emancipation of African-Americans who had been enslaved in the United States. EPA/MICHAEL REYNOLDS Fotó: MICHAEL REYNOLDS Forrás: EPA/MICHAEL REYNOLDS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ilhan Omar minnesotai demokrata képviselő pártja vezetésének teljes támogatásával rendelkezik, annak ellenére, hogy nem volt hajlandó bocsánatot kérni azokért a megjegyzésekért, amelyekben az Egyesült Államokat és Izraelt összehasonlította a tálibokkal és a Hamasszal – olvasható a Daily Caller cikkének Tűzfalcsoport álal készített fordításában.

Ezen a ponton Omar botrányai kiszámítható mintát követnek. Omar észrevételeket tesz, amelyeket antiszemitának tartanak. Ezután Omar megjegyzéseit hangos republikánus és némi demokrata kritika éri. Omar és szövetségesei visszavágnak, amikor azt állítják, hogy az iszlamofóbia, a rasszizmus vagy az erőszakra való felbujtás gyökerei jelen vannak.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Alexander Soros, PhD (@alexsoros) által megosztott bejegyzés

Alex Soros és hűséges elvtársa, Ilhan Omar

Legutóbb Omar egy június 7-i kongresszusi meghallgatáson azt állította, hogy

„elképzelhetetlen kegyetlenségeket láttunk az USA, a Hamász, Izrael, Afganisztán és a tálibok által elkövetve”.

Később hozzátette, hogy nem

„azonosítja a terrorszervezeteket a demokratikus országokkal, vagy akár a jól megalapozott igazságszolgáltatási rendszerrel”.

Pelosi kezét azonban „visszaszorította” a csapat, aki ragaszkodott ahhoz, hogy Omar megjegyzéseinek kritikája „iszlamofób”. Omar „csapata” Ocasio-Cortezből, Tlaibből, a massachusettsi demokrata képviselőből, Ayanna Pressley-ből, a missouri demokratából, Cori Bushból és Jamaal Bowman demokrata képviselőkből állt. Ha egy egész csoport védi Omar-t, a demokrata vezetés nem ítélné el észrevételeit.

„Üdvözöljük Omar képviselőasszony kijelentéseit, miszerint nincs erkölcsi egyenértékűség az Egyesült Államok és Izrael, valamint a Hamász és a tálibok között.”

– közölte nyilatkozatában Pelosi és további öt demokrata. Később Pelosi hangsúlyozta, hogy

a vezetés „nem dorgálta” Omart, és „a képviselőtestület megbecsült tagjának” nevezte őt.

Hasonló helyzet alakult ki 2019 elején, amikor Omar tweetje felszínre került, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy „Allah ébressze fel az embereket, és segítsen nekik meglátni Izrael gonosz cselekedeteit”, amikor „Izrael hipnotizálja a világot”. Később törölte a tweetet, és azt állította, hogy „különbség van aközött, hogy kritizáljuk egy olyan kormány katonai fellépését, amely valóban elnyomó politikát folytatott, és sértő vagy támadó bizonyos hívő emberekkel szemben”.

Ilhan Omar minnesotai demokrata képviselő
Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Egy hónappal később Omar azt állította, hogy őt és Rashida Tlaib michigani demokrata képviselőt antiszemitizmussal vádolják az országban azon politikai befolyás kritikával illetése miatt, amely szerint rendben van egy idegen ország iránti hűséget szorgalmazni.

„A kettős hűség vádját régóta használják a zsidók megtámadására, jóval azelőtt, hogy Izrael állam létezett volna.”

– tweetelt annak idején az Anti-Defamation League (Rágalmazásellenes liga).

„Elfogadhatatlan és mélyen sértő, ha megkérdőjelezzük az amerikai állampolgárok hűségét politikai nézeteik miatt, beleértve az USA és Izrael kapcsolatának támogatását.”

– tette hozzá az akkori Külügyi Bizottság elnöke, Eliot Engel. Az Amerikai Zsidó Bizottság szerint a kettős hűség azzal vádolja a zsidókat, hogy „hűtlen állampolgárok, akiknek valódi hűségük Izraelhez vagy egy rejtett zsidó propagandához fűződik”.

Omar antiszemitizmusának elítélése helyett azonban a demokraták visszaléptek és általános határozatot hoztak, amelyben elítélték a „gyűlöletet, amely az üldözött népeket, köztük afroamerikaiakat, őslakos amerikaiakat és más színesbőrű embereket, zsidókat, muzulmánokat, hindukat, szikheket, bevándorlókat érintett a történelem során.”

Bár az állásfoglalás valóban elítélte a „kettős hűség” használatát, Omart nem nevezte meg külön. Huszonhárom republikánus szavazott az állásfoglalás ellen, azzal érvelve, hogy az nem foglalkozott megfelelően Omar antiszemitizmusával. Ez terv szerint ment, mivel a demokrata vezetés „megpróbálta a lehető legnagyobb mértékben megtartani az egységet a képviselőtestületük számára.”

– véli Pramila Jayapal washingtoni képviselő.

Alexandria Ocasio-Cortez, a demokrata New York-i képviselő Omar megjegyzéseit úgy védte meg, hogy azok egyszerűen „felvetik a lobbista kérdést a politikában”. Omar „bizonyította, hogy képes bocsánatot kérni, élni a lehetőséggel, hogy megismerje az antiszemitizmus történetét, és abból nőjön ki, miközben tisztázza álláspontját” – folytatta Ocasio-Cortez.

Miután Dan Crenshaw texasi republikánus képviselő kijelentette, hogy megjegyzése „hihetetlen”, Omar „veszélyes uszítással” vádolta őt. Ocasio-Cortez tweetelt, hogy Crenshawnak „valamit tennie kell” a jobboldali terrortámadások ellen, és hogy Omar „többet tett a szeptember 11-ben érintett családokért, mint a GOP (Republikánus Párt)”. Crenshaw elvesztette a szemét egy robbanás során, miközben haditengerészként szolgált Afganisztánban.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.