A német kancellár szerint történelmi jelentőségű feladat a járvány fékezése

Történelmi jelentőségű feladat a koronavírus-járvány lassítása, amihez a lehető legnagyobb mértékben le kell állítani a közösségi életet – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerda esti televíziós beszédében.

Forrás: MTI2020. 03. 18. 19:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második világháború óta nem volt annyira fontos „a közös, szolidáris cselekvés”, mint most – jelentette ki Angela Merkel, aki 2005 óta Németország kormányfője, és a szokásos szilveszteri köszöntőktől eltekintve első alkalommal fordult televíziós beszéddel hazája polgáraihoz.

Mint mondta, Németország demokrácia, amelyet nem a kényszer, hanem a megosztott tudás és az együttműködés éltet, és amelyben átláthatóvá kell tenni, meg kell magyarázni és meg kell indokolni a politikai döntéseket.

A kormány és valamennyi állami intézmény arra törekszik, hogy megóvja Németország közösségét és korlátozza a járvány által okozott gazdasági, társadalmi és kulturális kárt.

Ehhez a küzdelemhez a tudomány nyújt „zsinórmértéket”. A tudomány álláspontja pedig az, hogy mivel nincs védőoltás a vírus ellen és nincs gyógymód az általa okozott betegségre, le kell lassítani, „hónapokra szét kell húzni” a járványt, hogy időt nyerjenek a kutatók és el lehessen látni a betegeket.

Németországban kitűnő az egészségügyi rendszer, „talán az egyik legjobb a világon”, de „még a mi kórházaink is teljességgel túlterhelődnének”, ha rövid idő alatt túl sok súlyos esetet kellene ellátni.

„Ezek nem egyszerűen számok egy statisztikában, hanem (...) emberek, és mi olyan közösséget alkotunk, amelyben minden élet és minden ember számít”.

Ezért mellőzni, a lehető legnagyobb mértékben kerülni kell az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatot, hogy lassabban terjedjen a vírus.

„Most a távolságtartással kell kifejezni a gondoskodást” – mondta Angela Merkel, hozzátéve: a feladat történelmi jelentőségű, és csak akkor lehet megoldani, ha mindenki a magáénak érzi.

Meg is jelent sok kreatív megoldás, amelyekkel dacolni lehet a vírus társadalmi hatásaival. „Már most vannak unokák, akik podcastot vesznek fel a nagyszüleiknek, hogy ne legyenek magányosak” – mondta a német kancellár.

Hozzátette: a megszokott mindennapi élet soha nem látott mértékű korlátozása a gazdaságnak, a nagy cégeknek és a kisvállalatoknak, az üzleteknek, a vendéglőknek, az egyéni vállalkozóknak „már most nagyon nehéz”, és „a következő hetek még nehezebbek lesznek”, de a kormány mindent megtesz a gazdasági hatások ellensúlyozásáért és a munkahelyek megőrzéséért.

Németországban a hét eleje óta átalakult az élet. A napközbeni gyermekellátó intézmények és oktatási intézmények bezártak, az iskolák átálltak a távoktatásra. A szomszédos országokhoz hasonlóan a mindennapi élet összes többi területén is szigorú korlátozásokat vezettek be, az edzőtermektől a templomokig, a szórakozóhelyektől a múzeumokig szinte minden zárva tart, kivéve az élet fenntartásához szükséges kiskereskedelmi üzleteket.

Franciaországgal vagy Belgiummal összehasonlítva az a legnagyobb különbség, hogy nincs kijárási tilalom.

A Bild című lapnak a tartományi egészségügyi minisztériumoktól begyűjtött adatai szerint szerda este 12 041 koronavírus-fertőzést tartottak számon. Ez 2215 esettel több a dél körül regisztrált 9926-nál. A járványban 30 ember halt meg, 13 Észak-Rajna-Vesztfáliában, 8 Baden-Württembergben, 6 Bajorországban, 1-1 Hamburgban, Hessenben és Schleswig-Holsteinben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.