A német külügyminiszter ellenzi az atomfegyverek egyoldalú kivonását Németországból

A nukleáris leszerelés mellett foglalt állást Heiko Maas német külügyminiszter hirosimai látogatásán pénteken, de egyúttal megjegyezte: ellenzi az atomfegyverek egyoldalú kivonását Németországból.

Forrás: MTI2019. 11. 22. 14:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Semmi értelme egyik országból a másikba áthelyezgetni az atomfegyvereket” – mutatott rá. „Ha el kell tűnniük, akkor mindenhonnan el kell tűnniük” – tette hozzá.

Maas szerint ehhez szélesebb körű megegyezésekre van szükség, nem csak elszigetelt próbálkozásokra.

A német diplomácia vezetője koszorúval emlékezett az emberek ellen bevetett első atombomba halálos áldozataira, és túlélőkkel is találkozott. Az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án, a második világháború végnapjaiban dobott atombombát Hirosimára, majd három nappal később Nagaszakira. A támadásokban és a sugárzás okozta betegségek következtében százezrek vesztették életüket. Az atombombák bevetését követően Japán megadta magát.

A hirosimai békemúzeum vendégkönyvébe Maas azt írta: „A hirosimai és nagaszaki emberek fájdalmára való emlékezés sohasem halványodhat el. Közös felelősségünk, hogy soha többé ne ismétlődhessen meg ez a fájdalom! Egy békés, atomfegyverek nélküli világért!”

Szakértői becslések szerint körülbelül 20 amerikai atombombát tárolnak német területen a NATO nukleáris elrettentésének keretében. Német baloldali és zöld politikusok azt követelik, hogy vonják ki a bücheli légitámaszponton elhelyezett fegyvereket.

A nukleáris fenyegetettség a hidegháború végét követő rövid szünet után újra növekedni kezdett az elmúlt években. A legnagyobb atomhatalmak, köztük az Egyesült Államok, Oroszország és Kína atomfegyver-arzenáljuk modernizációjába fogtak, Washington és Moszkva pedig felmondta a közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló INF-szerződést.

Maas szerint a fejlemények ellenére nem szabad feladni a küzdelmet az atomfegyverektől mentes világért.

„A célunk az legyen, hogy valamikor egy atomfegyverektől mentes világban élhessünk, akkor is, ha nem lesz könnyű, vagy nagyon sokáig tart a megteremtése” – mondta Maas.

Azonban a külügyminiszter jelezte: Németország továbbra sem csatlakozik a 2017-es atomfegyver-tilalmi szerződéshez, amelyet az ENSZ tagjainak kétharmada aláírt. Maas kifogásolta, hogy pont az atomhatalmak nem csatlakoztak a megállapodáshoz.

A japán kormány Hirosima és Nagaszaki polgármestereinek követelése ellenére sem írta alá a szerződést.

Maas pénteken továbbutazik Nagojába, a G20 csoport külügyminiszteri csúcstalálkozójának helyszínére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.