A németek többsége nem elégedett a járványkezeléssel

A ZDF felmérése szerint a német kormány az oltási kampányban sem tudja teljesíteni az ígéreteit.

Magyar Nemzet
Forrás: Augsburger Allgemeine, ZDF Heute, MTI2021. 03. 26. 12:22
MERKEL, Angela
Berlin, 2021. március 25. Angela Merkel német kancellár felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2021. március 25-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedetlen a német lakosság többsége a koronavírus-járvány kormányzati kezelésével, és alig fél évvel a következő szövetségi parlamenti választás előtt rekordmértékben gyengült a legnagyobb kormányzó erő, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének választói támogatottsága

– mutat rá egy pénteken ismertetett felmérés, amelyet a ZDF német közszolgálati televízió megbízásából végeztek.

A közvélemény-kutatás szerint a lakosság 55 százaléka rossznak, 38 százaléka pedig jónak ítéli a szövetségi kormány és a járvány elleni védekezés helyi feladataiért felelős tartományi kormányok járványügyi tevékenységét. A ZDF Politbarometer nevű kutatássorozatának legutóbbi, február végi mérése még azt jelezte, hogy a többség, 52 százalék jónak tartja a járvány kezelését, és 43 százalék bírálja a szövetségi kormány és a tartományi kormányok teljesítményét. A megkérdezett németek leginkább az oltási kampánnyal elégedetlenek: a felnőtt lakosság közül csaknem mindenki, 92 százalék szerint rosszul áll a védőoltások ügye, és csupán hat százalékuk érzi úgy, hogy jól halad a program.

A németek csaknem háromnegyede, 71 százaléka nem is számít arra, hogy sikerül teljesíteni azt a kormányzati vállalást, hogy a nyár végére mindenkinek biztosítják az oltást, és csak 26 százalék bízik ebben.

Csökkent a járvány lassítására tett intézkedések többségi támogatottsága is. Míg februárban az emberek 55 százaléka vélte úgy, hogy megfelelőek a kormányzati rendelkezések, a március 23–25. között végzett új mérés szerint már csak 31 százalék az arány. A legnagyobb mértékben a szigorúbb korlátozásokat sürgetők aránya emelkedett, 18 százalékponttal 36 százalékra. Az eddigi korlátozásokat is túlzásnak érzők aránya 26 százalékos, ez három százalékponttal nőtt februárhoz képest.

Csökkent az Angela Merkel német kancellár vezette kormány támogatottsága a járványügyi intézkedések és az oltási kampány lassú tempója miatt Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan

– Egy hiba beismerésével és a kancellár személyes bocsánatkérésével megtették az első lépést az elveszített bizalom visszaszerzése felé

– jelentette ki Norbert Röttgen, a CDU politikusa, utalva az Angela Merkel német kancellár által elkövetett hibákra.

A szeptember 26-i Bundestag-választásra készülő pártok közül főleg a CDU/CSU és az ellenzéki Zöldek támogatottsága változott februárhoz képest. A CDU/CSU-nál a védőmaszkbeszerzések körüli, visszaélésgyanús ügyek, a március közepén tartott baden-württembergi és Rajna-vidék-pfalzi tartományi választáson elszenvedett veszteségek és a húsvétra elrendelt, majd visszavont országos zárlat körüli kavarodás után a Politbarometer-felmérések 1977-ben kezdődött történetében legnagyobb mértékű, hét százalékpontos visszaesést regisztrálták. A jobbközép pártszövetség így a szavazatok 28 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás, szemben a februári 34 százalékkal és a legutóbbi, 2017-es választáson elért 32,9 százalékkal. A Zöldek viszont már 23 százalékon állnak, négy százalékponttal erősödve februárhoz képest, nagyságrendekkel meghaladva a 2017-ben elért 8,9 százalékot.

Erősödött a Bundestag legnagyobb ellenzéki pártja, a CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) támogatottsága is, két százalékponttal 12 százalékra. Ugyancsak két százalékponttal erősödött a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP), amely így kilenc százalékon áll. A kisebbik kormányzó erő, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) egy százalékpontos gyengüléssel 15 százalékon áll, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) hét százalékon stagnál a választókorú népességre reprezentatív felmérés eredményei szerint.

A Robert Koch Intézet (RKI) pénteki adatai szerint 24 óra alatt 21 573 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez csaknem 25 százalékos növekedés az egy héttel korábbi 17 482-höz képest. Az új regisztrált fertőződésekkel együtt több mint 2,7 millió ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus által okozott betegséggel (Covid–19) összefüggésben egy nap alatt 183 halálesetet jegyeztek fel, így 75 623-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak a száma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.