A németek többsége nem támogatja a gendernyelvet

Egy felmérés szerint a megkérdezett németek többsége nem támogatja az úgynevezett gendernyelv bevezetését. Ez náluk annyit tenne, hogy megszűnnének a most létező hím- és nőnemű szavak, esetenként pedig gendercsillagok kerülnének a szavakba. Németországban már számos kísérlet volt rá, hogy gendersemlegessé tegyék a nyelvet, és van is olyan város, ahol már inkább semleges többesszámot használnak – írja a V4NA hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 06. 07. 16:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Welt am Sonntag megbízásából az Infratest-Dimap végezte el a szóban forgó felmérést május közepén, 1008 fő részvételével. A kutatás során az embereket az úgynevezett gendernyelvről kérdezték, ami Németországban egyre nagyobb teret kap. A felmérés eredménye viszont azt mutatja, hogy a németek körében mégsem annyira népszerű ez a kezdeményezés.

A megkérdezettek 56 százaléka nem tartja fontosnak az úgynevezett gendercsillag jelölését a szavakban a semlegesség jegyében – csupán a megkérdezettek egyharmada támogatja ezt. A felmérés eredményéből az is kiderült, hogy a válaszadók harminc százaléka szerint nem szükséges a gendernyelv, és csak 16 százalék mondta azt, hogy teljesen támogatják a nemi egyenlőséget a nyelvben.

Németországban egyébként már több olyan lépést tettek, amely a gendersemlegesség felé vezet. Így például Hannoverben olyan útmutatások születtek, amelyek a nemi egyenlőséget is hirdetik a német nyelvben. Míg korábban a tanároknál többesszámnál a nőnemű die Lehrer kifejezést használták, addig most már kitaláltak egy nemileg semleges (bár nyelvtanilag helytelen) szót a Lehrenden formájában. Emellé társul természetesen, hogy el kell hagyni az úr és az asszony megszólítást is.

De ott van az említett gendercsillag is, ami azt hivatott jelezni, hogy az adott kifejezés egyaránt érvényes férfira és nőre, sőt mindenféle nemű emberre. Például ha valakinek azt írják: Kedves XY *, akkor a csillaggal kiváltják az úr/hölgy megszólítást, hiszen sosem lehet tudni… – olvasható a V4NA hírügynökség honlapján.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.