A nemzetközi sajtó is reagált a Szájer-ügyre

A külföldi sajtó figyelmét a magyar és a lengyel vétó után a Szájer-ügy ragadta meg.

Magyar Nemzet
2020. 12. 03. 10:19
null
A Fidesz alapítja felszólal az Európai Parlamentben. Fotó: DAINA LE LARDIC Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Guardian

Jobboldali kormánypárti politikusok elbagatellizálják a képmutatással is vádolt európai parlamenti képviselőjük meleg szexpartija nyomán kirobbant botrányt – vélekedett a baloldali brit lap. A The Guardian online kiadása a pénteken Brüsszelben egy illegálisan szervezett szexpartiról való szökési kísérlete közben letartóztatott Szájer József fideszes európai parlamenti képviselő ügye kapcsán írt cikkében a magyar kormány LMBT-jogokat egyre erőteljesebben szűkítő intézkedéseit, illetve az ebben tevékeny szerepet vállaló Szájer József „képmutató” magatartását állította középpontba. Felidézték, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Magyar Nemzetnek nyilatkozva bejelentette, hogy Szájer József kilépett a Fideszből, és hozzátette: bár nem fogják elfelejteni a politikus harmincéves munkáját, de amit tett, az „nem elfogadható, és nem védhető”. A lap hozzátette:

mindeközben a kormánypárti médiában már több kommentátor is a magyar kormány „meg nem nevezett ellenségeinek” tulajdonította Szájer József letartóztatását, illetve az eset nyilvánosságra kerülését.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

Az orgia az ereszen ért véget

Az orgia az ereszen ért véget címmel jelent meg kommentár Szájer József ügye kapcsán a Frankfurter Allgemeine Zeitung honlapján. A német lap szerint Szájer József éveken át volt ura hangja Brüsszelben, a magyar képviselő ugyanis Orbán Viktor Fidesz pártjának delegációját vezette az Európai Parlamentben. Vasárnap azonban meglepetésre bejelentette, hogy az év végével leadja mandátumát, aminek nincs köze a jelenlegi vitához, és továbbra is támogatja a magyar kormány vétóját. Szájer ezt követően kedden ismerte be, hogy részt vett egy „privát partin”, azonban kábítószert nem fogyasztott. A belga médiában ez a parti meleg orgiaként híresült el. A magyar kormánypártban Szájer nem akárki: ahogy Orbán is, úgy ő is a Fidesz alapító tagjai közé tartozik. A jogász elsősorban az alkotmány szerzőjének számít, amit Orbán pártja 2010-es győzelmét követően kétharmados parlamenti többségével egymaga meg tudott valósítani. Azt, hogy épp Handó Tünde, Szájer felesége kapott kulcspozíciót a magyar igazságügyben, amit az új alkotmány hozott létre, a kritikusok nyugtalanító összevonásnak tekintettek. Handó ettől az évtől kezdve alkotmánybíró, azonban aki – ahogy a magyar ellenzékből egyesek – úgy gondolja, mindezt férjének köszönheti, annak nincs igaza.

Miközben Magyarországon kormányoldalon a legtöbben hallgatásba merültek, az ellenzék leginkább rejtett rosszindulattal reagált, ami azt vette célba, hogy a Fidesz a konzervatív keresztény értékeket tűzte zászlajára.

Így történt ez az alkotmányban is, amiben épp Szájer nagymértékben érintett volt. A DK így kommentálta az eseményeket: „Úgy tűnik, hogy a fideszesek mind ilyenek: drogos csoportos szexorgiákra járnak, miközben otthon várja őket a feleségük, meg a gyerekük.” A Momentum azt írta: „Ezek a példák azt mutatják, hogy a Fidesznél valójában szó sincs keresztény-konzervatív értékrendről, az csak a közpénzek rendszerszintű ellopásának, a gátlástalan hatalomkoncentrációnak a selyempapírba csomagolása.” A cikk továbbá az LMP és a Jobbik reakciójából is idézett. Brüsszelben nem rejtették véka alá kárörömüket, ugyanis az ügy aláássa azt az Orbán által ápolt imidzset, hogy ő a kereszténység és a család értékeit védi az EU LMBT-hozzáállásával szemben.

Der Spiegel

Schulz: Trump nem fog eltűnni, és az Orbánok, Kaczynskik, Salvinik sem fognak eltűnni

A Der Spiegel interjút készített Martin Schulz (SPD) német politikussal. Trump veresége kapcsán Schulz elmondta, hogy ennek ellenére Trump nem fog eltűnni, és az Orbánok, Kaczynskik, Salvinik sem fognak eltűnni. Azonban az a következőkben el fog dőlni, milyen erősek ezek az erők az EU-ban. Ha az EU kemény marad Lengyelországgal és Magyarországgal szemben a jogállamisági mechanizmus kérdésében, akkor nehéz lesz Orbánnak és Kaczynskinak. Politikailag csak úgy tudnak túlélni, ha továbbra is pénzt kapnak Brüsszelből – jelentette ki Schulz. Egy másik válaszában Schulz arról beszélt, hogy a közép-kelet-európai országok is nyugati társadalmakká válnak, de persze van ellenállás, elsősorban vidéken. A riporterek erre úgy reagáltak: kár, hogy Lengyelországban és Magyarországon elég sok a vidék. Schulz erre azt válaszolta, hogy a fiatal generáció már ma nagyon nyugati szemléletű. Ha az az érzés érvényesül, hogy a nemzeti identitás és az európai integráció nem ellentétek, akkor elvesszük a vizet az Orbánoktól és Kaczynskiktől.

Martin Schulz gyakran köszörüli a nyelvét a magyar kormányon
Fotó: Sascha Steinbach / MTI/EPA/

Neue Zürcher Zeitung

Orbán legfontosabb brüsszeli embere kábítószerbe és szexpartiba bukott bele

A svájci lap véleménycikke szerint a Szájer-ügy Magyarország számára rossz időben robbant ki. Az egykori frakcióvezető homoszexualitásával kapcsolatos bújócska játék a konzervatív kormánypárt kettős mércéjét is felfedi. A szerző szerint a szex, a drog és az álszentség erős politikai koktél. Ez különösen igaz egy olyan pártra, amely küldetésévé tette Európa hagyományos családi értékeinek védelmét. A Fidesz kormánypártnak fájó pont a Szájer, az európai parlamenti frakcióvezetőjük körüli botrány. A Fidesz alapító tagja az elmúlt három évtizedben kulcsszerepet játszott a magyar politika alakításában. Ő volt az egyik agy az új 2011-es alkotmány mögött, amely megszilárdította a családot, a nemzetet és a kereszténységet mint az állam alapvető értékekeit. Többek között bevezettek egy olyan bekezdést is, amely a házasságot a férfi és a nő kötelékeként határozza meg. Az eset kényes a kormánypártnak. Az ellenzékhez közeli független média a botrányt már a 2019 őszi botránnyal, Győr polgármesterének ügyével hasonlítja össze. A kettős morál és az állítólagos korrupció fontos szerepet játszott a kormányzó párt nagyvárosokban nyújtott gyenge teljesítményében. A Szájer-eset annyiban más, hogy nincsenek közelgő választások.

Mindazonáltal rendkívül kényelmetlen a kormánynak, mivel a homoszexualitás és a kábítószer két olyan területet érint, amelyekbe a Fidesz jelentős politikai tőkét fektetett be: 2013-ban a kormány elfogadta Európa egyik legszigorúbb drogtörvényét, amely nemcsak a kereskedelmet, hanem a fogyasztást is kriminalizálja.

Le Monde

Ludovic Orbannal a magyar és lengyel vétó ellen

Ludovic Orban román miniszterelnök a balliberális Le Monde-nak adott interjújában a magyar és lengyel vétó megszüntetésére szólított fel, és hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor nem beszélhet egész Közép- és Kelet-Európa nevében. Kifejtette, hogy Európának létfontosságú, hogy a lehető leghamarabb elfogadja és végrehajtsa az EU költségvetését és a helyreállítási tervet. A magyar és a lengyel kormánynak figyelembe kell vennie a polgáraik érdekeit, amelyek megegyeznek az összes európai állampolgár érdekeivel, fel kell oldaniuk vétójukat e két fő döntés ellen. Véleménye szerint nehéz megérteni, miért nem támogatja e két ország az európai alapok kifizetésének jogállamisághoz kötését. Kérdésre elmondta, hogy próbálják erről meggyőzni szomszédjaikat is. A Fidesz EPP-tagságával kapcsolatban elmondta, hogy bár tagságukat felfüggesztették, és küldtek üzenetet a lengyeleknek és a magyaroknak is, az EPP-nek már nincs hatalma a Fidesz felett. Arról, hogy támogatná-e a Fidesz kizárását, nem kívánt nyilatkozni.

Ludovic Orban román miniszterelnök már a hétvégi választásra készül
Fotó: Robert Ghement / MTI/EPA/

El Mundo

A brüsszeli illegális orgia házigazdája nem tudta, hogy egy EP-képviselő is jelen van

Az El Mundo közölte az EFE hírügynökség cikkét, amely megszólaltatta annak a brüsszeli illegális orgiának a házigazdáját, ahol 25 férfit büntettek meg a járványügyi szabályok megsértéséért, és amelyen részt vett Szájer József, a magyar „ultrakonzervatív” Fidesz párt egyik alapítója is. A házigazda a Het Laatste Nieuws lapnak elmondta, hogy máskor is szokott hasonló eseményeket szervezni, és ebben nem lát semmi rosszat. A botrány hatására lemondott EP-képviselői pozíciójáról és bocsánatot kért az 59 éves Szájer, aki a magyar kormányfő, Orbán Viktor pártjának megbecsült tagja volt. Szájer felesége az Alkotmánybíróság tagja, maga Szájer pedig a 2011-es alkotmánymódosítás egyik megfogalmazója volt. Ez utóbbi rögzítette, hogy a házasság egy férfi és egy nő szövetsége, ezzel kizárta a homoszexuális párok házasságkötési lehetőségét. A cikk idézte Szájer Józsefet, aki tagadta, hogy drogot fogyasztott volna, és kijelentette, hogy kész volt drogtesztnek alávetni magát, de a rendőrség nem tette meg.

A házigazda a járványügyi szabályok megsértése kapcsán elmondta, hogy minden résztvevő átesett már a koronavíruson, és egyikőjük sem mutatott tüneteket.

Gazeta Wyborcza

Meztelen igazság: a homofób kettős élete, Szájer József a képmutatás súlyos esete – írta Bartosz Wielinski a Gazeta Wyborcza internetes oldalán megjelent cikkében. A szerző beszámolt a képviselő körül kialakult szexbotrány részleteiről, majd hozzátette, hogy az események annak fényében váltak különösen ellentmondásossá, hogy Szájer, aki alapítótagja volt a Fidesznek, többször homofóbnak nevezhető kijelentéseket tett, olyan törvényjavaslatokat nyújtott be, és a hagyományos családi értékek védelmezőjének mutatta magát. A szerző szerint ugyanakkor nem egyedi az eset, többször előfordult már, hogy valakit az csábított el, ami ellen minden erejével küzdött. A probléma Wielinski szerint nem is ebben rejlik, hanem abban, hogy „jelenleg a Szájerhez hasonló képmutatók vezetik az európai kulturális ellenforradalmat, védik a keresztény és családi értékeket”. A szerző véleménye szerint ugyan a politikusok nemi identitásához és intim ügyeihez senkinek semmi köze – de azok csak addig tekinthetők magánügynek, amíg a pulpitusról olyasmit nem hirdetnek, ami szöges ellentétben áll azzal, amit egy jachton vagy egy klubban tesznek – utalt vissza Borkai Zsolt 2019-es szexbotrányára is.

Do Rzeczy

Szymanowski: A magyarok jobban élnek

Rekord alacsony a munkanélküliség, a társadalom nyugodt, az átlag magyar is jobb életszínvonalon él, kevesebb az öngyilkosság, megduplázódott a házasságkötések száma

– foglalta össze a Do Rzeczynek Magyarországgal és Orbán Viktor kormányzásával kapcsolatos gondolatait dr. hab. Maciej Szymanowski, a Waclaw Felczak Lengyel–Magyar Együttműködés Intézetének igazgatója. Szymanowski hozzátette, hogy azóta, hogy Orbán hatalomra került, Magyarország gazdasági helyzete gyökeresen megváltozott, elkezdte hiteleinek visszatérítését, és dinamikus fellendülés vette kezdetét. Meglátása szerint Magyarország nemzetközi helyzetét is sikerült stabilizálni, a szomszédaival hosszú ideje nem látott, nyugalmas viszonyt ápol, mely alól talán csak Ukrajna jelent kivételt, a nyelvtörvény miatt. Szymanowski véleménye szerint Magyarország fejlődésének kulcsa éppen abban rejlik, hogy Orbán hosszú ideje, stabil háttérrel kormányoz, ez különbözteti meg a kormányait folyamatosan lecserélő szomszédaitól. Ez a nemzetközi pozícióját is erősítette – ma már nem fél szembe szállni nála befolyásosabb országokkal sem –, valamint egész Közép-Európára jó hatást gyakorolt, mivel a régiónak sikerült levetkőznie a nyugattal szembeni kisebbségi komplexusát. Szymanowski szerint ma már senki nem kérdőjelezi meg Magyarország szuverén politikáját.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.