A nemzetközi sajtó szerint a járvány kezelésétől függ Orbán jövője

Hannah Neumann német EP-képviselő szerint a magyar és a lengyel kormány a gender fogalmának eltörlésével a nacionalista és nőgyűlölő ideológiáját akarja érvényesíteni.

Magyar Nemzet
2021. 03. 09. 13:18
EU leaders summit in Brussels
Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks as he arrives to attend a face-to-face EU summit amid the coronavirus disease (COVID-19) lockdown in Brussels, Belgium December 10, 2020. John Thys/Pool via REUTERS - RC2BKK91KUIN Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az egyre súlyosbodó járvány teret nyit az ellenzéknek, amely – Orbán hatalomra kerülése óta először – egyesül majd a jövő évi választásokra”

– írta a Bloomberg a magyarországi vírushelyzet kapcsán. A cikk rámutatott, hogy a jelenlegi kormánypárt – az eddigi három elsöprő győzelme után – az idei közvélemény- kutatások többsége szerint hátrányban van. A cikk azt állítja, hogy Magyarország a világ egyik legrosszabb halálozási rátáját mutatja, azt ugyanakkor a szerző is elismeri, hogy az egy főre jutó oltások terén a második helyre ugrott az EU-ban, az apró Málta mögött.

Nőgyűlölő lenne a magyar kormány?

A Spiegel.de oldalán interjú jelent meg Hannah Neumann-nal, a Zöldek frakciójához tartozó német EP-képviselővel a nemzetközi nőnap apropójából. Neumann kijelentette, hogy a nemzetközi diplomáciának nőiesebbé kell válnia, és arról is beszélt, hogy a lengyel és magyar kormányok koordinált stratégiát követnek annak érdekében, hogy eltöröljék a gender fogalmának minden megemlítését az európai politikából.

A politikus szerint a két országnak ezzel csak az a célja, hogy érvényesítse nacionalista és nőgyűlölő ideológiáját.

Egy másik kérdés kapcsán Neumann említést tett arról, hogy Magyarországon van a legtöbb nő a katonaságnál, az arányuk húsz százalék. Ez feltehetően annak tudható be, hogy a kommunista országokban mindennapos volt, hogy a nők minden területen dolgoztak. Ez azonban nem igaz a vezető pozíciókra: a parlamentben és a nagykövetségeken alacsony a nők aránya. Arra a kérdésre, hogy mit gondolnak például a magyar képviselők a feminista külpolitikáról, Neumann elmondta, hogy Magyarországon is vannak progresszív képviselők és összességében meg volt lepve, milyen jól fogadták a jelentést – Neumann jelentése a nemek közötti egyenlőségről a kül- és biztonságpolitikában az EU-ban – és, hogy belekerülhetett a feminista külpolitika fogalma. A politikus szerint ez azért számított sikernek, mert az olyan tagok, mint Lengyelország és Magyarország így is minden olyan uniós határozatot blokkolnak, amely tartalmazza a gender szót.

A Financial Times szerint a néppárt nélkül Magyarország elszigetelődik

„Alig pár hónappal Orbán Viktor miniszterelnök év elején tett, önbizalommal teli nyilatkozata óta a konzervatív nacionalizmus általa képviselt durva változatának jövője a vártnál jóval bizonytalanabbnak tűnik, és a Fidesz, illetve a jobbközép Európai Néppárt (EPP) közötti törés jelzésértékűen mutatja a nyugat-európai kormányok és egyes közép-, és kelet-európai országok közötti egyre szélesedő szakadékokat”

– írta véleménycikkében a Financial Times vezető európai politikai kommentátora. A véleménycikk szerint ezen törésvonalak a nyugati vezetők szempontjából is hordoznak kockázatokat, de a néppárttal való szakítás a magyar kormány számára is veszélyesnek bizonyulhat, mert

Orbán Viktor mostantól nem számíthat a néppárti tagság biztosította politikai védelemre és tiszteletre, és a jelek szerint a vele szemben eddig kifejezetten visszafogottan fellépő német kereszténydemokrata CDU, illetve CSU részéről is „fogyóban van a türelem” a demokrácia és a jogállam gyengítése miatt.

Mindemellett a tágabb értelemben vett európai és világpolitikai trendek sem feltétlenül a számára kedvező irányba mozdulnak, ami növeli elszigeteltségét – írta a Financial Times publicistája. A cikkíró szerint Orbán Viktor jelenlegi kényes helyzetébe hasznos betekintést nyújt az általa nemrég Szamizdat 6. címen publikált nyilatkozat, melyben kijelentette: egy olyan európai demokratikus jobboldalt kell felépíteni, amely „otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását”.

Bár az EU által kiróható szankcióktól megvédhetik a vele rokonszenvező bolgár, lengyel és szlovén vezetők, nem zárható ki, hogy Orbán Viktor a Nyugat-Európához fűződő, egyre romló viszonya miatt az orosz és kínai kapcsolatok további erősítése felé mozdul, de különösen a virágzó magyar–kínai kapcsolatok szintén szembemenni látszanak az egyre több közép-európai ország esetében megfigyelhető folyamatokkal. Mindezek miatt nehéz feladatnak bizonyulhat a magyar kormányfő számára, hogy folytassa eddigi „kettős játékát”, melyben egyszerre épít a nyugati szövetségrendszerek előnyeire, miközben Oroszországgal és Kínával is szívélyes kapcsolatokat épít ki – írta a Financial Times publicistája.

Orbán: Az „illiberális” Európa önjelölt úttörője

Orbán és a jelentőségvesztés címmel jelent meg Thomas Roser kommentárja a Frankfurter Rundschauban arról, hogy az EPP-vel való szakítást követően egyre gyűlnek a problémák Orbán Viktor és a Fidesz háza táján. Orbán számára a morgás elválaszthatatlan része kormányzásának: „nincs semmilyen különbség az EPP és az európai baloldal között”, zúgolódott a nacionalista Fidesz de facto kizárását követően az Európai Néppártból. Az „illiberális” Európa önjelölt úttörője most egy új európai jobboldal felépítésére buzdít, ami a multikulturalizmus, a homoszexuálisok és a migránsok ellen van, de kiáll a keresztény értékek mellett.

A szerző szerint mindegy, hogy a Fidesz hova kerül, az biztos, hogy csökkenni fog politikai súlya Európában.

A Fidesz eddig az a rossz fiú volt, aki egy asztalnál ült a jó fiúkkal, „most a Fidesz csupán a rossz fiú” – magyarázta a lapnak Krekó Péter, a liberális Political Capital elemzőintézet igazgatója. Orbánnak elsősorban a védelem hiányozhat majd, amit a Brüsszellel vívott folyamatos konfliktusok során kapott: a CDU/CSU évekig védelmezte őt. Ugyan nem kizárt, hogy a Fideszt követi a szlovén SDS párt vagy a román UDMR, de ez egyáltalán nem biztos. Az amerikai hatalomváltás is negatív hatással lehet Orbánra, hiszen az EU és Joe Biden közösen akarnak harcolni az „autoriter erők” ellen – Biden pedig Magyarországot is szem előtt tartja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.