A népszámlálási adatok alapján szabják meg a választási körzeteket

Donald Trump amerikai elnök kedden memorandumot írt alá arról, hogy az illegális bevándorlókat nem vehetik nyilvántartásba a választási körzetek kialakításakor.

Forrás: MTI2020. 07. 21. 22:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilvántartásba vétel lényegében a népszámláláskor történik, amelyet az amerikai alkotmány értelmében tízévente kell megtartani. Jelenleg éppen folyik a népszámlálás az Egyesült Államok tagállamaiban. A népszámlálási adatok alapján szabják meg a választási körzeteket, a képviselőházi helyek számát és azt, hogyan osztják el a szövetségi forrásokat a tagállamoknak és a településeknek.

Egyes emberi jogi szervezetek máris jelezték, hogy bírói úton támadják meg az elnök döntését. Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű szervezet igazgatója, Dale Ho azt hangoztatta: „találkozunk a bíróságon és megint mi fogunk nyerni”. Az igazgató ezzel arra a nyertes perre célzott, amelyet az ACLU azért indított a kormányzat ellen, mert a népszámlálási kérdőívekre fel akarta vezetni az állampolgárságra vonatkozó kérdést is.

Elizabeth Wydra, az Alkotmányos Felelősségrevonási Központ nevű liberális szervezet elnöke alkotmányellenesnek minősítette a memorandumot. „A szövetségi kormányzatnak alkotmányos kötelezettsége, hogy számba vegyen minden embert, aki az Egyesült Államok területén él, függetlenül attól, hogy amerikai állampolgár-e vagy sem, az Egyesült Államokban született-e vagy a világ egyik távoli vidékén” – fogalmazott Wydra.

Az amerikai alkotmány úgy rendelkezik, hogy a szövetségi kormánynak minden tizedik évben számba kell vennie a népességet, s az alkotmány 14-ik kiegészítése szerint a képviselőházi helyeket arányosan, a „minden egyes államban élő teljes népesség alapján” kell elosztani.

A jelenleg folyamatban lévő népszámlálásnál eddig mintegy 91 millió háztartásban vették számba az embereket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.