A női szerpapság lehetőségének megítélését vizsgálja a Vatikán

Forrás: MTI2020. 04. 08. 18:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa új szakértői bizottságot állított fel annak megvitatására, hogy lehetnek-e nők is szerpapok, más szóval segédlőpapok, avagy diakónusok – jelentették be szerdán a Vatikánban.

A Giuseppe Petrocchi olasz bíboros vezette bizottságnak tíz tagja van – hat európai országból és az Egyesült Államokból -, közülük öt nő.

A jelenlegi egyházjog szerint diakónus lehet házas férfi is, asszony vagy hajadon azonban nem, jóllehet a korai kereszténység idején szolgáltak nők is segédlőpapokként. Ferenc pápa épp az ő esetük tanulmányozására állított fel 2016-ban bizottságot, ám annak tagjai nem jutottak egyezségre a kérdésben, hogy a hajdani minta alapján megnyíljon-e nők előtt is a diakónusi lehetőség, ezért a testület feloszlott.

A szerpapoknak számos olyan jogosultságuk van, amely papokat illet meg: összeadhatnak párokat, keresztelhetnek, temetési szertartást tarthatnak, misét azonban nem.

A női diakónusok támogatói azzal érvelnek, hogy a tisztség kiterjesztésével enyhülne a paphiány a világ több eldugott részén, például az Amazonas vidékén. Ellenzői főként azt hozzák fel érvként, hogy Jézus csakis férfiakat szemelt ki apostolainak, papi tisztségekhez kizárólag férfiaknak van joguk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.