A palesztinoknak nem kell az évszázad alkuja

Noha a Trump-adminisztráció a hosszú ideje eredménytelen arab békekezdeményezésre igyekezett választ adni a főként gazdasági alapú „évszázad megállapodásával”, a bahreini fővárosban megrendezett, a palesztin—izraeli konfliktus végső megoldását célul kitűző konferencia sem hozott magával előrelépést, csupán újabb aggályokat.

2019. 06. 26. 13:18
Religious figures gesture as they take part in a protest against Bahrain's conference about U.S. President Donald Trump's vision for Mideast peace plan, in front of the U.N. headquarters, in Beirut
Vallási vezetők tiltakoznak az amerikai béketerv ellen Bejrútban Fotó: Aziz Taher Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Arab részről szkeptikus hangulatban és súlyos aggályokkal kezdődött meg kedden Bahrein fővárosában, Manámában az a kétnapos konferencia, amelyen a Trump-adminisztráció által az „évszázad megállapodásaként” emlegetett, a kritikus hangok szerint azonban politikai helyett kizárólag gazdasági megoldást kínáló izraeli–palesztin béketervet igyekeznek népszerűsíteni. A tudósítások szerint az esemény megnyitóján Jared Kushner, az amerikai elnök veje és tanácsadója mondott egy rövid beszédet az egybegyűlteknek, a konferenciától azonban távol maradtak a magas rangú politikusok, csupán néhány arab ország pénzügyminisztere, nemzetközi pénzügyi szervezetek vezetője és a magánszektorból érkező felsővezető tette tiszteletét a több évtizede befagyott, hatását az egész közel-keleti régióra kifejtő konfliktusról szóló eseményen.

A Palesztin Nemzeti Hatóság előre jelezte, bojkottálja a rendezvényt, Rámalláh ugyanis elfogadhatatlannak tartja, hogy Donald Trump pénzzel, pontosabban tíz év alatt ötvenmil­liárd dollárt a térségbe pumpáló befektetésekkel akarja „megvásárolni” a békét ­Izrael számára, miközben a politikai összeférhetetlenségekről, így az izraeli és a palesztin területek közötti rugalmasan értelmezett határokról, Jeruzsálem státusáról vagy az évtizedek óta a környező országokban felállított menekülttáborokban élő palesztinokról egyszerűen tudomást sem vesz az amerikai béketerv.

Vallási vezetők tiltakoznak az amerikai béketerv ellen Bejrútban
Fotó: Reuters

Kushner a katari székhelyű al-Dzsazíra hírtelevíziónak adott interjújában erre úgy reagált: nem lehetséges az arab békekezdeményezést követve megállapodásra jutni az izrae­li–palesztin konfliktus rendezésében, egy megállapodáshoz köztes megoldásra van szükség az arab és az izraeli álláspontok között. – Ha valaha is lesz megállapodás, az nem az arab békekezdeményezést fogja követni, hanem valahol az előbbi és az izraeli álláspont között lesz – idézte a távirati iroda az amerikai elnök tanácsadóját. – Mindenki, akivel szót ejtek, az arab békekezdeményezésről beszél, amely nagy erőfeszítés volt, de ha valóban ez lenne a megállapodáshoz vezető út, már régen megállapodtak volna – vélekedett Kushner. Az említett békekezdeményezés részeként Szaúd-Arábia vezetésével az arab országok egy független palesztin állam létrehozását szorgalmazzák az 1967-es hatnapos háborút megelőző határok között, Kelet-Jeruzsálemben található fővárossal, valamint a palesztin menekülteknek és leszármazottaiknak a visszatérését, amiért cserébe diplomáciai elismerésben részesítenék Izraelt.

A Trump-adminisztráció által javasolt új perspektíva mindenesetre egyelőre szintén nem sok sikerrel kecsegtet: a konferenciával egy időben a palesztinok sztrájkkal tiltakoztak a találkozó ellen, míg Ciszjordániában szintén több ezer demonstráló vonult utcára. A tömegből néhányan egy óriási koporsót cipeltek a vállukon, amelynek oldalára a „Bahreini Konferencia” feliratot ragasztották.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.