A perui alelnök visszalépett az ügyvivő elnöki szereptől és új választásokat szorgalmaz

Mercedes Aráoz perui alelnök bejelentette, hogy visszautasította az ellenzéktől előző nap kapott ügyvivő államfői megbízatását, és alelnöki posztjáról is lemond abban a reményben, hogy ezzel megnyithatja az utat az új választások előtt.

Forrás: MTI2019. 10. 02. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világhálóra kedden késő éjszaka felkerült Twitter-bejegyzésében Aráoz közzétette lemondó levelét. Egyúttal jelezte, egyetért az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) által a perui hatalmi válságról kiadott keddi nyilatkozattal.

A 35 tagot számláló szervezet ebben azt hangoztatta: csak az alkotmánybíróság dönthet róla, jogszerű volt-e Martín Vizcarra perui elnök döntése, amellyel hétfőn feloszlatta az ország ellenzéki többségű parlamentjét. Az AÁSZ ugyanakkor konstruktív lépésnek nevezte, hogy az államfő új választásokat írt ki az alkotmányos időkereteken belül.

A feloszlatott kongresszus több tucat képviselője hétfőn azonnal fellázadt, folytatta az ülésezést, puccsnak nyilvánította Vizcarra lépését és helyette Mercedes Aráoz eddigi alelnököt eskette fel ügyvivő államfőként. Egyúttal kilátásba helyezték, hogy hazai és külföldi fórumokon egyaránt megtámadják majd az elnök döntéseit.

Az Amerikai Államok Szervezete arra is kitért nyilatkozatában, hogy a két szemben álló félnek nyugalomra kell szólítania közvéleményt, miután a kialakult helyzetben tüntetések kezdődtek, amelyek résztvevői a lázadó törvényhozók távozását akarják kikényszeríteni.

Keddi híradások szerint a hadsereg és a helyi kormányzók Vizcarra mögé sorakoztak fel a konfliktusban, míg a gazdasági szereplők néhány tömörülése az ügyvivő államfővé előlépett Mercedes Aráozt biztosította támogatásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.