A rasszizmus miatt menekülnek a bevándorlók Franciaországból?

London számára elfogadhatatlan, hogy Párizs pénzt követel a bevándorlók feltartóztatásáért.

Magyar Nemzet
2020. 08. 17. 17:58
null
Illegális bevándorlók Dover kikötõjébe érkeznek a brit határõrség vízi jármûvén 2020. augusztus 13-án. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain Forrás: MTI/EPA/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csitul a Nagy-Britannia és Franciaország közötti feszültség a La Manche csatornán át a brit szigetekre érkező migránsok miatt. Párizsban felkorbácsolta a kedélyeket, hogy a sajtó megszellőztette: Priti Patel brit belügyminiszter a hét végén több tucat konzervatív képviselőnek ecsetelte, hogy a szigetországba érkező menedékkérők egy része azért hagyja ott az egyébként biztonságos országként számon tartott Franciaországot, mert ott nagy mértéket öltött a rasszizmus. A beszámolók szerint a tárcavezető következetesen tagadta, hogy ő maga elhinné a rasszizmusról szóló vádakat: mint mondta, mindössze a bevándorlóktól hallottakat, az úgynevezett „pull factort” (a bevándorlók számára ösztönzőt jelentő tényezőket) magyarázta el párttársainak.

Az elmúlt hetekben a nyári időjárás miatt több mint ezer migráns kelt át a La Manche csatornán. Noha a britek és a franciák közösen dolgoznak a migrációs nyomás csökkentésén, London számára elfogadhatatlan, hogy Párizs harmincmillió fontos – több mint tizenegymilliárd forintnyi – támogatást követel a bevándorlók feltartóztatásáért.

A járványidőszakban az érkezők pedig egészségügyi kockázatot is jelentenek. Hétfőn nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a kormányzó Konzervatív Párt egy parlamenti képviselője felvetette: akár szállodahajókon is lehetne tartani a migránsokat annak érdekében, hogy betartassák velük a járványügyi szabályokat. A politikus szerint annak semmi értelme sincs, hogy a Franciaországból hazatérő brit turistákat kéthetes karanténra kötelezik, miközben a bevándorlókkal szemben e tekintetben nincs szigor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.