A Remdesivir klinikai teszteken is hatékonynak tűnik a Covid-19 ellen

Ez lehet az első hivatalosan jóváhagyott szer a világjárványt okozó SARS-CoV-2 ellen.

Forrás: Statnews.com2020. 04. 22. 9:36
A specialist conducts a routine test on wheat grains for the presence of GMOs at a laboratory in Riga
Gyakran végeznek teszteket a laboratóriumban nemesített növényeken Fotó: REUTERS/Ints Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint arról a Magyar Nemzet is hírt adott, a klinikai tesztelés során is rendkívül biztató eredményeket mutatott a Remdesivir nevű gyógyszer az új koronavírussal megfertőzött betegek kezelésében, erről a Statnews.com számolt be róla a minap. A lap szerint a Chicagói Orvostudományi Egyetem segítségével a Gilead gyógyszergyár kezdett második és harmadik fázisú klinikai vizsgálatokat folytatni 125 önkéntesen, akik közül 113-an súlyos állapotúak voltak, s a páciensek többségét már egy héten belül hazaengedték a vizsgálatok helyszínéül szolgáló chicagói kórházból. Mindössze ketten veszítették az életüket, ami meglehetősen jó eredménynek számít, mivel a kritikus állapotú betegeknek átlagosan a hatoda-hetede nem éli túl a Covid-19-et.

A Gilead számos párhuzamos vizsgálatot folytat az eredetileg az ebola ellen kifejlesztett antivirális szerrel: 2400 súlyos és 1600 enyhe tüneteket mutató páciensen tesztelik a Remdesivirt világszerte több száz kísérleti helyszínen. Amennyiben a medicina hozza az eddigi eredményeket és biztonságosnak bizonyul, várhatóan jóváhagyja az amerikai Élelmiszer- és Gógyszerfelügyelet, és egyéb engedélyező hatóság, ezzel pedig az első hivatalosan jóváhagyott szer lehet a SARS-CoV-2 ellen.

Kathleen Mullane, a Chicagói Egyetem fertőző betegségek szakértője, aki a Remdesivir klinikai tesztelését felügyeli az Illinois állambeli kórházban, egy prezentáció során arról beszélt, hogy hamarosan már 400 súlyos állapotú páciens kezelésének eredményeiről tudnak majd beszámolni. Az ígéretes eredmények ellenére – számos beteget mindössze egy nap elteltével már biztonságosan le tudtak venni a lélegeztetőgépről, illetve a lázgörbéjük is jelentősen csökkent – figyelmeztetett: korai még teljes bizonyossággal hatékonynak nevezni a gyógyszert, mivel a kritikus állapotú önkéntesek vizsgálatához nem szerveztek placebó kontrollcsoportot. A Scripps Research Translational Institute igazgatója is arra hívta fel a figyelmet, hogy több véletlenszerűen elvégzett kontrollált vizsgálatból származó adatra is szükség lesz a gyógyszer biztonságos használatához. Egyelőre az önkéntesek alacsony száma is problémát okoz, így például két kínai vizsgálat szervezését is le kellett állítani emiatt.

Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológus főorvosa hétfőn este említette az RTL Klubnak adott tájékoztatásában, hogy a Remdesivir rövidesen megérkezik Magyarországra is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.