A rendkívüli állapot feloldása után indulhat újra a tanítás Romániában

Forrás: MTI2020. 04. 07. 16:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A román oktatásügyi minisztérium csak azt követően tervezi a tanítás újraindítását az iskolákban és egyetemeken, miután feloldják a rendkívüli állapotot, és minden feltétel adott a diákok és tanáraik biztonságához.

Ezt Monica Anisie miniszter jelentette be a kedd délután Bukarestben tartott sajtótájékoztatóján.

Klaus Iohannis államfő az új koronavírus-járványra hivatkozva március 16-án hirdette ki 30 napra a rendkívüli állapotot, ám hétfőn ennek további 30 napos meghosszabbítását jelentette be. A román hatóságok azonban azt is közölték: ha a járványügyi helyzet kedvezően alakul, már május 15. előtt is feloldhatják a rendkívüli állapotot.

Monica Anisie kijelentette: a nyolcadik osztályosok képességvizsgáját és az érettségi vizsgát az újrakezdés időpontja függvényében júliusban lehetne megtartani. Azt is hangsúlyozta azonban, hogy mindez a járvány alakulásának a függvénye, és megtörténhet, hogy a mostani terveken még változtatni kell. Azt azonban elmondta, hogy a cikluszáró vizsgákon el fognak tekinteni az idei tanév második félévében leadott tananyagtól, a félévi dolgozatok esetében pedig csakis a március 11. előtt leadott tananyagból adhatnak tételeket a tanárok. Hozzátette: lehetővé teszik, hogy a tanárok a második félévben mindössze két jeggyel és a félévi dolgozat osztályzatával zárják le a középiskolások tanulmányi helyzetét.

A miniszter azt is bejelentette, hogy a körülmények miatt elhalasztják az óvodába, előkészítő osztályba való beiratkozásokat. Ezek menetrendjét később közlik. Az érettségi vizsgák halasztása miatt az egyetemi felvételik menetrendjét is eltolják.

Monica Anisie elmondta: a felsőoktatás jelenleg sem szünetel. A tanárok az interneten tartják óráikat, és csak a laboratóriumi munkát és a személyes jelenlétet szükségessé tevő alkalmakat kell majd pótolni.

A miniszter arra is kitért, hogy a középiskolai oktatásban is próbálkoztak az elmúlt hetekben a távoktatással, de tudatában vannak annak, hogy nem minden diák rendelkezik az ehhez szükséges eszközökkel. Ezért több partnerrel a hátrányos helyzetű diákok segítésére táblagépek beszerzésébe kezdtek. Hozzátette: a közszolgálati televízióban elindított iskolatévé adásaiban a cikluszáró évfolyamok felkészülését próbálták segíteni.

Romániában a koronavírus-járvány miatt március 11-től függesztették fel a tanítást. Az országban kedd délig 4417 koronavírus-fertőzést regisztráltak, és 182-en haltak bele a betegségbe és szövődményeibe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.