A román miniszterelnök szerint a büntetés a szélsőségeseket erősíti

Hibának tartaná Viorica Dancila román miniszterelnök, ha az európai szocialisták a Fidesz esetében történt néppárti minta alapján büntetnék a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD).

Leader of the Liberal Party, Ludovic Orban, takes part in a protest outside the Romanian Parliament during a no-confidence vote against Romania's Social Democrat-led government, in Bucharest
ROMANIA-GOVERNMENT/ Fotó: Inquam Photos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hibának tartaná Viorica Dancila román miniszterelnök, ha az európai szocialisták a Fidesz esetében történt néppárti minta alapján büntetnék a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Pártot (PSD). Ezt azután jelentette ki a kormányfő, hogy Brüsszelben tárgyalt az Európai Szocialisták Pártjának vezetőivel.

– Ha valamiféle válaszlépést keresnek arra, ami Magyarországgal történt, s erre a válaszlépésre ­Romániát találnák meg, az egy rendkívül elhibázott hozzáállás lenne. Valós veszélynek tartom, hogy egyes országok kapcsán valamilyen kölcsönös adok-kapok alakul ki az Euró­pai Parlamentben. Ebből egyik oldal sem nyerne. Csak a szélsőséges erőket erősítenék – nyilatkozta a román közmédiának Dancila.

Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke (képünkön) eközben azt hangoztatta, hogy a PSD-t és a kormánykoalíció kisebbik tagját, a Liberálisok és Demokraták Szövetségét ki kellene zárni az európai szocialisták, illetve liberálisok pártcsaládjából, miután a Fidesz néppárti tagságát felfüggesztették. Az Európai Néppárt (EPP) legnagyobb román tagpártjának vezetője szerint az EPP a büntetéssel próbálja jobb politikai magatartásra bírni Orbán Viktor pártját.

– Mi, néppártiak megkezdtük a takarítást saját formációnkon belül. El­várjuk, hogy más pártcsalád is hasonló módon cselekedjen – fogalmazott nagyszebeni sajtótájékoztatóján az apja révén magyar származású Orban. Hozzátette: amilyen úton halad a két román kormánypárt, nagyon rövid időt jósol nekik a pártcsaládjaikban.

Februárban a Liviu Dragnea vezette PSD fejmosást kapott a PES-től az igazságügyi reform és a korrupció elleni küzdelem állítólagos leállítása miatt. Frans Timmermans európai bizottsági alelnök – egyben a PES választási csúcsjelöltje – közölte Dragneával, ha a pártcsaládban akarnak maradni, tiszteletben kell tartaniuk a tömörülés alapértékeit.

Guy Verhofstadt frakcióvezető pedig az EP liberális frakciójából való kizárással fenyegette meg a csoport román tagját, amennyiben az igazságszolgáltatás, a büntető törvénykönyv bukaresti reformja és a civil szervezetek működését szabályozó törvény nem tükrözi az Európa Tanács égisze alatt működő Velencei Bizottság ajánlásait. – A romániai liberálisok ígéretet tettek, hogy ezt az utat fogják követni, és elvárjuk tőlük, hogy ehhez tartsák magukat – fenyegetett Verhofstadt.

Calin Popescu Taricea­nu, a román liberálisok elnöke lapunknak korábban azt mondta, a pártját érő támadások egyik fő oka az volt, hogy a Magyarországot elítélő Sargentini-jelentés ellen szavaztak. Friss felmérések szerint Romániában továbbra is a PSD vezeti a népszerűségi listát, de csak minimális előnnyel. Míg a szociáldemokratáknak 26,9 százalékos támogatottságuk van, addig a Klaus Johannis államfőhöz közel álló PNL-ben a megkérdezettek 26,3 százaléka bízik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.