A Sapientia Alapítvány tulajdona lett a kolozsvári műemlék épület

A román állam intézményei elővásárlási joguk ellenére sem tartottak igényt a Melody Szállodára.

Forrás: MTI2020. 08. 24. 21:05
null
A Sapientia Alapítvány megvásárolta a Melody szállodát, szeptembertõl itt indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új, néptánc szakja, és ebben az épületben kap helyet a Hagyományok Háza kolozsvári fiókja Fotó: Kiss Gábor Forrás: MTI/Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kolozsvári román nyelvű helyi sajtó rosszalló hangnemben számolt be hétfőn arról, hogy a magyar állami finanszírozású Erdélyi Magyar Tudományegyetem fenntartója, a Sapientia Alapítvány vásárolta meg a Kolozsvár főterének sarkán álló Melody Szálloda műemlék épületét, mert a román állam intézményei nem tartottak rá igényt.

A Ziarul Faclia helyi lap közlése szerint a kolozsvári, a Kolozs megyei önkormányzatnak és a kulturális tárcának is elővásárlási joga volt az épületre, de egyikük sem élt vele. A Monitorul de Cluj helyi lap internetes oldalán a kolozsvári polgármesteri hivatal sajtóosztályára hivatkozva közölte, hogy az alapítvány 5,697 millió eurót (mintegy kétmilliárd forintot) fizetett a patinás ingatlanért az eladó magánszemélynek.

Tonk Márton, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem szenátusának elnöke üzleti titokra hivatkozva nem kívánta közölni az MTI-vel a kifizetett összeget.

A Sapientia Alapítvány megvásárolta a Melody Szállodát. Szeptembertől itt indul a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem új, néptánc szakja, és ebben az épületben kap helyet a Hagyományok Háza kolozsvári fiókja Fotó: MTI/Kiss Gábor

Elmondta: az egyetem kolozsvári kara kinőtte a Tordai úti épületét, ezért az októbertől induló néptáncoktatói szak számára újabb ingatlanra volt szüksége. Ezzel párhuzamosan létrejött az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány is, amely helyszínt keresett a kolozsvári működéséhez. A patinás szállodaépület alkalmas e két funkció ellátására, és további fejlesztésekre is lehetőséget nyújt.

Tonk Márton elmondta: az épületben tavaly decemberig még háromcsillagos szálloda működött, tehát kis belső átalakításokkal azonnal használatba vehető. Hozzátette, most zajlik az épület alapos felmérése, és ez alapján készítik el a hosszabb távú átalakítás terveit. Azt a lehetőséget is elemzik, hogy a földszinti vendéglő és a második emeleti szállodaszobák rendeltetését nem változtatnák meg. Mindkettőre szüksége van az egyetemnek egyfelől a vendég előadók elszállásolására, ellátására, másfelől pedig e funkciók bevételei segíthetik az intézmény fenntartását.

A kétemeletes épület a 19. század első felében épült Kolozsvár főterének északkeleti sarkában, a Bánffy-palota mellett. Kezdetben pénzintézet és üzletek működtek benne, majd 1872-ben szállodává alakították. A Pannónia Szállónak, majd Központi Szállónak olyan vendégei is voltak, mint Jókai Mór, Johannes Brahms vagy Liszt Ferenc. Az épület az 1891-es felújítása során nyerte el mai, historizáló formáját. Ekkor épült a saroktornya is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.