A skót kormánypárt milliárdos kártérítést követel a brexit miatt

Egy közvélemény-kutatás szerint a lakosok többsége támogatná a függetlenedést Nagy-Britanniától.

2021. 01. 12. 6:34
null
Skócia lakosságának zöme az EU mellett szavazott a 2016-os népszavazáson Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) több milliárd font összegű kártérítést követel Boris Johnson brit miniszterelnöktől amiatt, hogy a brexit országszerte fennakadásokat okozott, és növeli Skócia kiadásait – írta a The Guardian.

A britek kilépése az Európai Unióból (EU) elválasztotta egymástól azokat a szálakat, amelyek egyébként összekötik az Egyesült Királyságot: a 2016-os népszavazáson Anglia és Wales a kilépés mellett döntött, míg Észak-Írország és Skócia az EU-s tagságot pártolta. Országos átlagban a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége szavazott a kilépésre, a skótok 62 százaléka ellenben a bennmaradásra voksolt.

Függetlenséget és EU-tagságot követelők Glasgow-ban egy tavalyi tüntetésen
Fotó: Reuters

– A Konzervatív Pártnak bocsánatot kellene kérnie a skót vállalatoktól, és kártérítést kellene fizetnie Skóciának a gazdaságunkat hosszú távon érintő károkozásért, a kereskedelmünket sújtó milliárdos veszteségért

– jelentette ki Ian Blackford, az SNP frakcióvezetője a brit parlament ülésén.

A skót politikus hozzátette: a brexit egy felesleges, gazdaságpusztító lépés, amelyet Skócia akarata ellenére követtek el.

A Skóciát kormányzó párt szerint az ország halászait súlyosan érinti a brexit, így sok kereskedő már le is állította az EU piacaira irányuló exportot.

Az Egyesült Királyság uniós távozásának következtében temérdek papírmunka és magas költségek előzik meg az áruszállítást, vagyis az élelmiszer-kereskedőknek szigorú követelményekkel kell szembenézniük.

A Skóciában frissen kifogott halakat eddig sürgősségi szállítással vitték egyik napról a másikra Franciaországba, ám az Egyesült Királyság és az Európai Unió új kereskedelmi megállapodása mentén a szállítmányok kézbesítése jelenleg három vagy annál több napig tart.

– Friss termékeket kínálunk, és az ügyfeleink elvárják, hogy ezek frissen is érkezzenek hozzájuk, tehát nem vásárolnak tovább tőlünk. Ez katasztrofális

mondta el a Reutersnek Santiago Buesa, az SB Fish helyi vállalat vezetője.

A halászok azzal vádolják Boris Johnsont, hogy elárulta őket, mivel korábban azt ígérte, visszaszerzi a brit vizek feletti irányítást.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök véleménye szerint az ország halászati termékeket előállító ágazata, amely világszínvonalú, magas árat fizet. A politikus a brexit kapcsán is kifejezte, hogy Skóciának törekednie kell a Nagy-Britanniától való függetlenedésre.

– Emlékeztetnék mindenkit, hogy a brexit Skócia akarata ellenére történik. Nincs az a megállapodás, amely kiegyenlítené azt, amit a brexit elvesz tőlünk

– fogalmazta meg korábban Sturgeon Twitter-bejegyzésében.

A skót függetlenségről 2014-ben már rendeztek egy népszavazást, a résztvevők 55 százaléka akkor azonban arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától. A koronavírus-járvány kezelése és a brexit miatt a skót állampolgárok többsége ma már a függetlenséget támogatná – derül ki a The Scotsman skóciai nemzeti újság és a Savanta ComRes piackutatással foglalkozó cég közös közvélemény-kutatásából.

Az online felmérést december 11–15. között végezték el 1013 skót felnőtt részvételével. A válaszadók 58 százaléka támogatná, és ezzel együtt 42 százaléka ellenezné Skócia elszakadását Nagy-Britanniától (ebben az eredményben nem szerepelnek azok, akik nem tudtak a kérdésre válaszolni). A megkérdezettek 40 százaléka szerint két éven belül kellene megtartani az ország újabb népszavazását. A válaszadók 15 százaléka arra voksolt, hogy öt évnek kellene eltelnie a második referendumig, hat százalékuk még egy évtizedet várna, 12 százalékuk pedig még annál is többet. A felmérésben részt vevők mindössze 16 százaléka utasította el teljesen a függetlenségi népszavazás lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.